Annons

Höga skatter korrumperar

Ett högt skattetryck öppnar för slöseri, fusk och korruption. När ordföranden i riksdagens skatteutskott mjölkar systemet är det hög tid att vakna och se de höga skatternas skadeverkningar på samhället.
Ledare • Publicerad 8 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Jörgen Hellman och Magdalena Andersson i riksdagen. Bild från 2014.
Jörgen Hellman och Magdalena Andersson i riksdagen. Bild från 2014.Foto: Henrik Montgomery / TT

Den socialdemokratiske ordföranden i riksdagens skatteutskott, Jörgen Hellman, har under lång tid varit skriven i ett enkelt hus på landet. Det saknar fungerande avlopp och därmed kan han inte använda toaletten, duscha, tvätta eller diska i bostaden. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Hellman menar att han använder toalett och dusch i ladan hos en granne. När SVT besöker toaletten och duschen är hygieninrättningarna inte av det fräschare slaget. En anställd på gården säger sig aldrig ha sett till riksdagsledamoten.

Varför bor en rutinerad riksdagsledamot och utskottsordförande så illa? Det kan förstås vara så att han vill bo spartanskt. Sverige är ett fritt land. Skatteverket är dock tveksamt till om det kan räknas som permanentboende, enligt SVT.

Annons

Men det kan också vara så att riksdagsledamoten är skriven på adressen för att det gynnar honom ekonomiskt. 700 000 kronor har Hellman fått från riksdagen i boendeersättningar sedan 2015, då han inte är skriven i Stockholm.

Det är mycket pengar. Och ordföranden i skatteutskottet får anses ha viss expertis på området när det gäller hur ersättningarna fungerar. Han borde också ha viss kunskap om de andra fall av riksdagsledamöter som har hamnat i trubbel efter att ha skrivit sig på adresser där det har varit tveksamt om de har bott.

Hellman har nu ändrat sin folkbokföringsadress, enligt SVT en timme efter att de besökt huset. Hellman anger att flytten skett två veckor tidigare.

Exemplet är allvarligt i sig. Att det handlar om ordföranden i skatteutskottet tillför en ny dimension, liksom att det handlar om en företrädare för ett parti som föredrar höga skatter. Det går inte ihop.

Men det är också på ett större plan en påminnelse om problemen med höga skatter. De överför mycket stor makt till politiker och andra centrala makthavare.

Höga skatter skapar utrymme för dem att gynna intressen som passar den egna agendan. Pengarna finns ju där och det är inte egna pengar, utan andras – ett resultat av vågade investeringar och många produktiva arbetstimmar. De insatserna behöver dock politiker och byråkrater inte bekymra sig om. Under paroller om välfärd hamnar därför pengar hos myndigheter med uppdrag att uppfostra den egna befolkningen, hos myndigheter som slussar dem vidare till utländska myndigheter, hos organisationer med tvivelaktig demokratisk ryggrad, och framför allt i en röra av byråkrati, kontroller, bidrag och avdrag.

Människor anpassar sig efter regler, att komma undan skatt och att finna bidrag av olika slag kan bli viktigare än verksamheten.

Och så finns det rena fusket. En tvivelaktig folkbokföring för att få ut högsta bidrag som riksdagsledamot kan vara det. Att inte uppge utländska pensioner för att få högsta bostadstillägg kopplade till pensionsutbetalningar, är det. När pensionsmyndigheten kontrollerade utländska pensioner visade det sig att i hälften av fallen betalades svenska bidrag ut som inte borde betalas ut (SVT). Pensionsmyndigheten håller nu på att kartlägga om pensionssystemet – eller dess skattefinansierade bidragsdelar – utnyttjas av grovt kriminella. Tänka sig.

Höga skatter för med sig stora risker. Det öppnar för godtycke, fusk och korruption. Ingen litar på att andra gör rätt, när allt från de högsta politikerna till yrkeskriminella utnyttjar/fuskar med systemen. Resurser investeras felaktigt, de hamnar fel. Det kostar välstånd.

Låga skatter som går till kärnområden – kalla det infrastruktur i bred bemärkelse – bygger mest välstånd. Rentav så mycket att till och med skatteutskottets ordförande kan ha råd med rinnande vatten och avlopp.

På onsdagseftermiddagen lämnade Jörgen Hellman sina uppdrag.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons