Annons

Petter Birgersson: Kan verkligen Skanska göra hamnstaden till en del av Ystad?

Att bygga en ny stadsdel med koppling till det lokala arvet är ingen lätt uppgift. Ystads kommunledning borde se till att stadens kulturbärare får vara med i projektet från start.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 maj 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Under förvandling. Men till vad?
Under förvandling. Men till vad?Foto: Sprisse Nilsson

Ystads kommun har skrivit en avsiktsförklaring med en av de stora byggjättarna, Skanska, för exploatering av hamnstaden. Inte oväntat. Men inte heller särskilt pulshöjande. De gigantiska byggföretagen har fördelen att man vet vad man får, nackdelen är att man vet vad man får.

Få gamla svenska hamnområden som har exploaterats till bostadsområden sticker ut ur mängden. Det är lite skiftande material, lite variation i stildetaljer på husen – men det är sällan att känslan ”wow, oväntat!” – dyker upp. Ofta saknas en naturlig blandning från olika epoker, eller så har arkitekter och byggare missat att ta tillvara platsens kultur och historia i det nya.

Annons

Snabbuppväxta bostadsområden blir nästan aldrig besöksvänliga. Utomhusmiljöerna blir gärna sterila, träd och buskar tar lång tid på sig för att växa upp, riktiga parker finns det sällan plats för. Naturliga umgängesytor blir förkrympta. Lekplatser blir för välorganiserade och hotar att angripa friska barnsjälar.

Gamla hamnmiljöer längs sydkusten bjuder på hård miljö under stora delar av året, därför gäller det att också bygga med tanke på höststormar och regn på tvären i två plusgrader. Uteserveringar på snygga arkitektritningar tar sällan hänsyn till sådant. Och en inte oväsentlig fråga i dessa tider av ökad oro för brottslighet: Är det stängda innergårdar för de boende eller öppenhet mot allmänheten med aktivitetsinbjudande ytor som blir vägledande?

Kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson (M) säger till YA att mindre lokala aktörer kan välkomnas i senare skede. Det hade varit mer spännande om förhållandet hade varit det omvända. Att lokala aktörer, inte bara byggare och arkitekter, utan också representanter för kultur, lokalt näringsliv och ideella föreningar hade fått vara ledande i att utveckla den nya stadsdelen, bit för bit. Gärna genom lite kaos som skapar charm. Även om det utlovas att det ska lyssnas till vanligt folk är risken påfallande stor att det är den stora aktören, i detta fall Skanska, som sätter karaktären.

Ska en ny stadsdel ha en chans att ansluta naturligt till Ystad och bli ett lika självklart gångstråk och besöksmål som de historiska kvarteren, då måste det finnas en klar historisk koppling, där Ystads arv plockas upp i olika skepnader. Ska ett storföretag som Skanska lyckas med det måste projektet ta in personer som har den kunskapen. Det är en förutsättning för att det ska bli något annat och mer än ännu ett ”fräckt” bebyggt hamnområde som kan ligga i vilken kuststad som helst.

Annons
Annons
Annons
Annons