Annons

Carolin Dahlman: Klart att vi ska ställa krav!

Vänstern tycker ofta att krav är något dålig. Men att inte ställa krav på dem som lever på andras skattepengar är oschysst mot dem som betalar.
Ledare • Publicerad 12 december 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Vellinge kommunfullmäktige beslutade nyligen att införa integrationsplikt, nämligen att det ska bli obligatoriskt för nyanlända att genomgå en 60 timmar lång samhällsorienteringskurs. De som inte klarar ett prov sedan mister sina bidrag.

Det var inte en dag för tidigt; det här borde ha gjorts sedan länge och över hela Sverige. Att ställa krav på människor som får stöd av skattebetalarna är självklart i ett samhälle som respekterar oss.

Annons

Men Göran Greider från Dala-Demokraten invände när vi debatterade ämnet i Nyhetsmorgon i TV4: ”Vi har ett antal människor som kommer till Sverige, ofta i ganska trasigt tillstånd, och det första de får höra är ett hot”. Det menade han inte var någon bra start på ett liv i ett nytt liv i ett nytt land (8/12).

Det är en märklig uppfattning. Så länge våra ekonomier är sammankopplade – och de nyanlända får mat och husrum av människor som jobbar och sliter – är det inte konstigt om samhället ställer krav på att de ska anstränga sig och göra sitt allra bästa för att bli anställningsbara och försörja sig själva. Utan språkkunskaper och utbildning är det ytterst svårt att få jobb på svenska arbetsmarknaden; därför måste fler pressas till att plugga.

Att 60 timmar ska klaras av inom ett år kan ju knappt ens kallas krav; det är ju inte direkt som att det krävs att de nyanlända ska ta doktorsexamen.

Greider hade dock uppenbarligen inga höga tankar om de nyanlända, för språkutbildningar skulle vara för svårt för dem. ”Språktest, det kommer alltid att fungera bäst för dem som har akademisk utbildning, jättedåligt för dem med ingen utbildning alls”.

Så vad är alternativet? Att leva på socialbidrag livet ut och inte kunna prata med andra än sina landsmän? Det är knappast bra för någon.

Det är naturligtvis positivt att våra nya grannar via samhällsorientering får lära sig om demokrati, jämställdhet samt hur skola och skatter fungerar. Det är en utmärkt start för den som vill bygga ett liv här, i sitt nya land.

Exempelvis är det nödvändigt att människor som bor här känner till vilka regler som gäller i trafiken. Nyligen var det en etiopisk man som först dömdes i tingsrätten för att han hade kört bil utan svenskt körkort, men som sedan friades av hovrätten, med argumentet att han inte kunde svenska och därför inte förstod reglerna.

Så kan vi inte ha det. Det ska vara samma regler för alla, och man ska inte kunna komma undan med att man inte fattade. Vilka andra lagar och regler kan man annars bryta emot då med hänvisning till missuppfattningar?

För allas säkerhets och trygghets skull måste vi ställa krav på varandra. Att låta bli leder till otrygghet och orättvisa.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons