Annons

Kristider? Bygg ut E 65

Coronakrisen är på väg att skapa den ekonomiska recession som många varnat för. Då är det läge för infrastruktursatsningar. Som E65.
Ledare • Publicerad 12 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Bygg ut.
Bygg ut.Foto: Patrik Renmark

Att E65 är eftersatt är en gammal sanning som blir allt mer sann ju längre tiden går. Trafiken har ökat stadigt och är en del i att binda samman inte bara sydöstra Skåne med Malmö utan också Köpenhamn med Ystad och Bornholm. Därför är det bra att den skånske moderate riksdagsledamoten, Anders Hansson, tillsammans med den bornholmske och danske folketingsledamoten för Venstre, Peter Juel-Jensen, tillsammans har tagit tag i frågan. I Sydsvenskan vädjar de två till regeringarna på bägge sidor Öresund att E65 byggs ut till 2+2 väg hela sträckan till Ystad: ”Att förbättra situationen för trafiken till och från Bornholm är ett konkret exempel där våra regeringar kan gå från ord till handling och bidra till fortsatt integration mellan de båda länderna.”

Ystads Allehanda håller med. Trafikinfrastrukturen i regionen är eftersatt och med den kraftiga trafikökning som varit mot bland annat Bornholm är det uppenbart att en väg som är anpassad för trafiken behövs. Den nuvarande konstruktionen är undermålig och trafikfarlig. Det ökar risken för olyckor som förutom de skador de medför också kostar i form av ständigt återkommande trafikstopp.

Annons

Det finns bred politisk enighet lokalt och regionalt om behovet av en upprustad E 65. Och med de beslutade satsningarna i Ystads hamn – dyra och belånade av Ystad kommun – är det dags för staten att visa att den ställer upp för sydöstra delen av Skåne. Och eftersom det i allra högsta grad är en angelägenhet även för Danmark borde den staten på ett eller annat sätt stödja utbyggnaden.

Med en pandemiutlöst recession som kan slå hårt mot all ekonomisk verksamhet under en tid framöver är läget givet för att satsa på sådant som alltid lönar sig i längden. Vägar som binder ihop hör dit. Ett bättre nödpaket till sydöstra Skåne finns knappast. Infrastruktuminister Tomas Eneroth (S) och hans danske kollega Benny Engelbrecht (S) borde genast se till att prioritera de svensk-danska förbindelserna, både bildligt och bokstavligt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons