Madeleine Brandin: Exotisk hembygd

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Att se med friska ögon på det invanda. Inte sällan är det den nyinflyttade som bedårad vill veta mer.

Lena Måndotter har precis haft konsert i Malmö, Ystad och Simrishamn. Hon talade då om de kretensiska bergen där hon suttit omsluten av salviadoft medan getterna klättrade omkring i skrevorna och gamar cirklade högt i skyn. Bergsbyn på Kreta var några år hennes hembygd. Det lät exotiskt och lockande.

Jag minns en dag med en väninna från Warszawa på besök. Det svischade över huvudet, vingars snabba rörelse, vi tittade förvånat upp och fick se en flock brevduvor. I Trelleborg finns avancerade brevduvetävlare.

Senare på dagen såg jag och väninnan några män stå iklädda sjöstövlar upp till armhålorna längs kustvägen mot Ystad. De stod där långt ute i vattnet på ett stenigt avsnitt. De fiskade näbbgäddor, dessa fiskar som har ett grönfärgat skelett så man tydligt ser benen och enkelt kan rensa fisken medan man äter. Min storstadsväninna fann allt detta ytterst exotiskt.

En stockholmska på besök blev förtjust över att se fasaner strutta omkring i åkerkanter och gårdsparker, det hade hon inte sett förut. Skåne har en annan byggnadskultur än övriga Sverige, de vita kringbyggda gårdarna i det trädfattiga landskapet ger en speciell bild.

Detta år firar hembygdsrörelsen 100 år. Skånes Hembygdsförbund firar på tema landskap i dess bredaste betydelse och på alla platser, i tätorten, byn eller på landsbygden. Det handlar om stadslandskap, kulturlandskap, industrilandskap och mentala landskap.

Mycket av hembygdsrörelsens arbete inom natur- och kulturarvsområdet handlar om att involvera fler i samtalet om hur vi använder, förändrar och förhåller oss till landskapet. Det gäller inte minst inflyttade från andra landsändar eller andra länder. Det handlar om berättelser, att lyssna och berätta själv. Allt är exotiskt, det beror på betraktarens öga.

I Sjöbo har Färs härads hembygdsförening ett tema om enskifte, eneskog, betesmarker och jordens resurser på Hallsbergs gård och stenar. Vemmenhögs härads hembygds- och fornminnesförening arrangerar föreläsningar i Skurup kring sägner, slott, kyrkor, gårdar, runstenar och ruiner från istid till nutid. I Simrishamns kommun ordnar Albo härads hembygdsförening vandringar på Brösarps norra backar tillsammans med Trädgårdsföreningen Primula Veris.

Jag mötte en kvinna bosatt på en gård utanför Ystad. Hon hade fått svårt att gå, kunde inte resa längre, men när hon talade om hur hon värdesatte den vidsträckta utsikten över åkrarna förstod jag att hembygd är både exotisk och värdefull. Filosofen Emmanuel Levinas menar att människan inte klarar sig utan sin omgivning. Då kan man tänka på betydelsen av småsaker, att känna igen en doft, en ljusglimt, ett ”möte med mig själv”.

I politiska oroliga tider är det viktigt att hålla fast vid.

Fakta

Madeleine Brandin

är arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Visa mer...