Annons

Petter Birgersson: Malmö är fel plats i fel tid för Eurovision

Eurovision har redan innan det ägt rum blivit ett forum för politisk aktivism riktad mot en liten folkspillra och dess land.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 februari 2024 • Uppdaterad 5 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Dags att lägga ner.
Dags att lägga ner.Foto: Johan Nilsson/TT

De organiserade morden, våldtäkterna och kidnappningarna i Israel den 7 oktober förra året riktade in sig mot judiska ungdomar på en musikfestival och mot judiska familjer i kibbutzer. Det var ett av de absolut värsta antisemitiska terroristdåden sedan andra världskriget.

Ungdomar sökte sig till små skyddsrum där de besköts och granater kastades in. Ett överlevande vittne, som dokumenterade med telefonen, berättade för CNN: “För att överleva var jag tvungen att täcka mig med döda kroppar, med kroppsdelar.”

Annons

Judiska barn mördades i kibbutzer som beskrivs som politiskt vänsterlutande, där Gazabor arbetade och också tog sina egna barn till kibbutzens dagis (CNN 12/10-23).

Brittiska The Guardian (18/1) beskriver under rubriken”Bevis pekar på systematiska våldtäkter av Hamas i 7 oktober- attackerna” våldet som särskilt inriktat mot flickor och kvinnor. De fysiska bevisföremålen – över 50 000 – och vittnesmålen – över 1500 – gör att brottsutredarna är inte kan sätta en siffra på hur ”många kvinnor och flickor som utsattes för könsbaserat våld”.

En del av förövarna, Hamas och dess anhängare dokumenterade själva sina bestialiska övergrepp. Bert Sundström, SVT:s rutinerade utrikeskommentator, beskrev bilderna med orden: ”De filmar sig själva och tittar in i kameran glädjestrålande samtidigt som man ser de människor de dödat i bild bakom dem. En euforisk lycka över att ha lyckats mörda en massa människor.” Sundström påpekade också hur terroristerna när de återkom till Gaza med kidnappade människor välkomnades i Gaza av jublande människor.

Jublades gjorde det också på sina håll i Malmö (SVT 9 oktober). Den stad där Eurovision ska anordnas i maj. Det är en stad där den judiska minoriteten blivit allt mer av en minoritet. Den judiska församlingen har minskat de senaste decennierna till några hundra medlemmar. I oktober ställdes synagogans 120-årsfirandet in och utanför synagogan eldades i november en israelisk flagga upp.

Inför Eurovision har det uppmärksammats att en stor mängd artister vill hindra Israel från att delta. Islands public service har av en organisation för musikskapare uppmanats till bojkott och Finland har samma diskussion uppstått. Den svenska listan uppgår till över 1000 mer eller mindre kända namn. I deras uppmaning om att Israel inte ska få delta i Eurovision nämns ingenting om Hamas mord, våldtäkter eller kidnappningar. Inte en rad om Hamas islamistiska terror och ansvar för judiska och palestinska människoliv. (Tillägg: En mening lyder som följer: ”Att Israels urskiljningslösa krig i Gaza föregicks av avskyvärda krigsbrott begångna av terrorstämplade organisationen Hamas befriar inte landet från sina folkrättsliga förpliktelser som demokratisk stat.” Även den meningen inleds med Israel, talar inte om vad brotten består av och vågar inte slå fast att Hamas är en terrororganisation med syfte att utplåna Israel.

Många av artisterna är kända vänsterprofiler. Vilket gör det än mer anmärkningsvärt att analysen är så grund och att inget sägs om kvinnors plats i Hamas islamistiska samhälle eller det specifikt kvinnobaserade våld som ägde rum i den gravt antisemitiska attacken mot judar i Israel.

SVT och dess programdirektör Eva Beckman gör det enkelt för sig och hänvisar till Europeiska Radio och TV-unionen, EBU. ”Det är EBU som bestämmer vilka som kommer få delta.” Tävlingsproducenten Christer Björkman undviker kärnan i frågan med floskeln: ”Jag tycker det är fantastiskt att människor gör sin röst hörd”.

Faktum är att det inte alls är fantastiskt. Det är tragiskt. En stor del av artistkåren ansluter sig till en extremt enögd syn på konflikten i Mellanöstern och ställer inga krav på islamisterna gällande gisslan och förhåller sig inte heller till morden och de sadistiska våldsdåden mot barn, flickor, kvinnor och ungdomar. Väldigt få artister vänder sig emot den högljudda gruppen. Carola har dock setts med en t-shirt med budskapet att gisslan ska släppas.

Risken är stor att Eurovision kommer att utnyttjas för extrema politiska syften. Frågan är om det alls bör genomföras – särskilt i Malmö där det judiska livet är så hotat.

Annons
Annons
Annons
Annons