Annons

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Hoppet om Dawit Isaaks frihet lever

I över 18 år har Betlehem Isaaks pappa, journalisten Dawit Isaak, suttit fängslad. På måndagen berättade hon om detta i ett sommarprat.
Ledare • Publicerad 6 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I programmet, där hon pratar om sina minnen av sin pappa och kampen för att få honom fri, bekräftar hon: hon vet att hennes pappa lever.

Sedan 23 september 2001 har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, utan rättegång. Detta eftersom han i tidningen Setit publicerat ett brev med kritik mot landets president Isaias Afwerki, signerat av ett antal eritreanska politiker.

Annons

Efter den att han fängslades har tecknen på att Isaak är vid liv varit få och ibland har lång tid gått mellan livstecknen. 2005 frigavs han tillfälligt, och hans hustru mottog ett telefonsamtal från Isaaks syster om att han befann sig hemma hos henne. Två veckor senare greps han dock igen, och UD fick uppgifter om att frisläppandet bara varit tillfällig permission.

Den senaste säkra uppgiften kom 2016, då Eritreas utrikesminister Osman Saleh i en intervju bekräftade att Dawit Isaak var vid liv.

Uppgifterna från Betlehem Isaak är därför glädjande, även om hon i programmet säger att hon ej kan berätta hur hon vet att hennes pappa lever. Hon säger att hon inte kan eller får berätta hur hon vet det. Uppgifterna styrks av Leif Öbrink, ordförande i föreningen Free Dawit Isaak, som säger sig ha haft säkra uppgifter på att han är vid liv i ungefär en månad.

Under de 18 år som Dawit suttit fängslad har diplomatiskt arbete för att få honom friad pågått. Tyvärr utan resultat. Dawit är fortfarande fängslad, utan rättegång. Enligt Martin Schibbyes bok “Jakten på Dawit” bytte UD strategi år 2014, och övergav den tysta diplomatin som satt tryck på landet till förmån för att försöka förbättra relationerna med Eritrea. Dawits namn slutade nämnas i regeringens utrikesdeklaration. FN:s sanktioner mot Eritrea hävdes, något Sverige som då satt i FN:s säkerhetsråd drev på.

Sex år har gått med den nya strategin, hittills utan resultat. Kampen för att få honom frigiven fortsätter, både genom organisationen Free Dawit Isaak och Utrikesdepartementets arbete. Att vi inte glömmer Dawit Isaaks fall är livsviktigt, världens ögon måste riktas mot Eritrea. Om något händer Dawit Isaak får det inte gå obemärkt förbi.

När Betlehem Isaak sommarpratar har hennes pappa suttit fängslad i 6861 dagar. Vi vet att det kommer bli fler, men hur många vet vi inte. Tack vare uppgifterna i programmet vet vi dock en sak: hoppet lever, att Dawit Isaak en dag ska bli fri.

Annons
Annons
Annons
Annons