Annons

Emma Jaenson: MP snurrar vidare med sin antirasistiska rasism

MP:s har bestämt sig för att all orättvisa mot personer med mörkare hudton beror på strukturell rasism. Så är det inte.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 6 mars 2020
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Rasregister är inget nytt från miljöpartistiskt håll.
Rasregister är inget nytt från miljöpartistiskt håll.Foto: Claudio Bresciani / TT

Registrering av hudfärg och kön tycks ha blivit accepterat inom Miljöpartiet. I Dagens Arena (den 4 mars) beskriver språkröret för Grön Ungdom Aida Badeli att hon vill införa “jämlikhetsdata” för att kartlägga den strukturella rasismen.

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli vill mena att rasismen är institutionaliserad: “att den finns i vår faktiska samhällsväv.” Det är svårare för invandrare att komma på lägenhetsvisningar och för dem med arabiskt namn att komma på arbetsintervjuer. Utgångspunkten är att lönegapet mellan invandrare och svenskar beror på strukturell rasism. För att visa detta med statistik hänvisar hon till Länsstyrelsens rapport “Antisvart rasism” som konstaterade att afrosvenskar som är födda i Sverige har lägre lön.

Annons

Rasregister är däremot inget nytt från miljöpartistiskt håll. Den före detta miljöpartisten Seher Yilmaz var tidigare ordförande för “Rättviseförmedlingen” vars främsta syfte var att räkna hudfärg och kön på arbetsplatser för att bidra till att göra denna mer “rättvis”.

Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) har även hon föreslagit jämlikhetsdata i en tidigare intervju: “Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras” (ETC den 26 februari 2019). Gissa vilket föregångslandet är? Inget mindre än USA, detta under av jämlikhet.

Även Vänsterpartiet har hoppat på raståget. På Vänsterpartiets kongress 2018 röstade partiet för att SCB skulle börja föra statistik över “etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning” (SVT den 11 februari 2019).

Föreställ dig att SD skulle göra samma sak, eller att någon SD-företrädare – likt Elmi – uttryckte att det nog ändå vore en bra idé att “registrera människor efter deras ras”. Sannolikt hade det inte varit vidare populärt. Att föra statistik över en persons ras är nämligen ett utmärkt sätt för att deportera stora grupper av människor, eller att på olika sätt inskränka deras rättigheter.

Problemet med MP:s jämlikhetsdata har flera bottnar. En sak vore om de förutsättningslöst ville undersöka diskrimineringen i samhället. Men det vill de inte. MP har redan en uppenbar bias mot att härleda all orättvisa mot personer med mörkare hudton till strukturell rasism.

Att det existerar löneskillnader mellan infödda svenska och invandrare har sannolikt många troligare förklaringar än rasism. Att folk med arabiskt klingande namn mer sällan kallas till arbetsintervjuer beror inte nödvändigtvis på diskriminering.

Mycket mer sannolikt beror det på sådant som utbildning eller språkfärdigheter. Det är inte samma sak som rasism eller diskriminering.

Ironiskt nog avslutar Grön Ungdom artikeln med “I vårt land ska ingen reduceras till sitt utseende, kropp eller etnicitet”. Men det är precis vad Grön Ungdom gör.

Annons
Annons
Annons
Annons