Annons

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Hedra Fadimes minne och förbjud kusinäktenskap

I sin fars ögon begick hon det värsta tänkbara brottet: Fadime Şahindal vägrade att gifta sig med en kusin från hemlandet Turkiet och blev kär i en svensk man. I dagarna är det 20 år sedan hon mördades av sin pappa för att ha dragit skam och vanära över familjen.
Naomi AbramowiczSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 21 januari 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nisti Stêrk har gjort dokumentärfilmen, ”Arvet efter Fadime – om hedersproblematiken i Sverige”.
Nisti Stêrk har gjort dokumentärfilmen, ”Arvet efter Fadime – om hedersproblematiken i Sverige”.Foto: Christine Olsson

Den nya dokumentären ”Arvet efter Fadime” av filmskaparen Nisti Stêrk, tillgänglig på SVT Play, gör en exposé av vad som har skett sedan mordet på Fadime. Den visar hur mycket arbete och engagemang som har krävts av orädda debattörer – majoriteten med bakgrund i Mellanöstern – för att ens få det politiska etablissemanget att ta ordet ”hederskultur” i sin mun. De har motarbetats och kallats för såväl islamofober som rasister.

Tack vare deras idoga arbete, och att de struntade i svensk konsensuskultur, går det inte längre att komma undan med att förneka förekomsten av hedersförtryck i Sverige. I dag beräknas det röra så många som 240 000 flickor och pojkar. Det handlar om barn som utsätts för ständig kontroll av familj och släkt. De får inte klä sig som de vill eller leka med vem de vill. Och de får absolut inte bli kära i vem de vill. Precis som Fadime.

Annons

I likhet med Fadime förväntas också en del av dem att gifta sig med sina kusiner. Det saknas statistik på kusinäktenskap i Sverige, men det har med största sannolikhet blivit mer förekommande sedan den ökade invandringen från Mellanöstern. Inom hederskulturen ses kusingifte som ett sätt att värna familjens heder och rykte. Det används även av kriminella klaner för att behålla makten inom släkten.

Giftermålen planeras redan när barnen är små. En rapport från förra året om hedersförtryck i förskolor i Malmö visar att det finns barn som redan i förskoleåldern får höra från sina föräldrar att de ska gifta sig med en kusin.

Kusinäktenskap är tillåtet i Sverige. Trots de risker som det innebär för barn födda inom kusinäktenskap, med ökad sannolikhet för medfödda sjukdomar, missbildningar och spädbarnsdöd. Trots att det används för att utöva hedersförtryck och stärka klannätverk.

I dag finns förvisso lagstiftning som förbjuder tvångsäktenskap. Fast det räcker inte för att stoppa kusinäktenskapen. Tvånget är inte alltid uttalat. Ofta är den sociala kontrollen tvångsmedel nog. Det finns en förväntan om att barnen ska göra som föräldrarna vill, annars väntar repressalier. I allra värsta fall ett öde som Fadimes.

Liberalerna har varit drivande i att regeringen ska tillsätta en utredning om förbud mot kusinäktenskap. Förslaget möttes med mummel från den tidigare rödgröna regeringen. När ministrar har konfronterats med frågan i riksdagens kammare har de svarat undvikande eller inte alls. Kanske för att de är rädda för att anklagas för att fiska i grumliga vatten, kanske för att de inte vill hamna på samma sida som Sverigedemokraterna som har ett kongressbeslut på att förbjuda kusinäktenskap.

Barns frihet bör väga tyngre än partipolitisk prestige. Förbjud kusingifte och hjälp Fadimes olycksbröder- och systrar.

Annons
Annons
Annons
Annons