Annons

Petter C Larsson: Oroande nyans inför EU-valet

Det religiöst motiverade partiet Nyans, med Mikael Yüksel i spetsen, har nyligen väckt starka reaktioner genom att förespråka legitimering av Hamas.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 28 maj 2024
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter Larsson
Petter LarssonFoto: Peter Ottosson

Inför EU-parlamentsvalet har Yüksel på sociala medier skrivit: ”Dialog med samtliga parter är nödvändig för att uppnå en hållbar fred. Därför behöver vi legitimera Hamas och ta bort Hamas från EU:s terrorlista.”

Detta uttalande är inte bara kontroversiellt utan även en betydande strategisk risk. Hamas är en organisation som sedan länge finns på EU:s terrorlista på grund av dess våldshandlingar och ideologi. Att förespråka dess legitimering innebär en utmaning för vår utrikespolitik och en potentiell säkerhetsrisk på nationell nivå.

Annons

Legitimering av terrororganisationer kan leda till destabilisering av internationella relationer och öka risken för radikalisering inom våra egna gränser. Genom att normalisera dialog med grupper som Hamas, sänder vi en farlig signal om att våld och extremism kan vara legitima medel för politiska mål. Detta underminerar principerna för en demokratisk och rättsstatlig ordning, vilket är fundamentet för vårt samhälle.

Det går inte att utesluta att uttalanden som detta inte bara är populistiska utan även strategiskt polariserande och provocerande. En sådan strategi kan skapa uppmärksamhet och mobilisera stöd från specifika väljargrupper genom att utnyttja känsliga och kontroversiella ämnen. Detta ökar risken för att politiska diskussioner blir mer extrema och mindre konstruktiva, vilket ytterligare försvårar arbetet med att upprätthålla en balanserad och inkluderande samhällsdebatt.

En särskilt oroande aspekt är att det sprids politiska budskap och narrativ i delar av den svenska muslimska medborgarskaran som på grund av språkliga och kulturella barriärer inte bemöts eller diskuteras i forum och dialoger där majoriteten deltar. Detta medför en risk för ökad splittring och onödig polarisering. Om sådana idéer inte konfronteras på ett inkluderande och respektfullt sätt, riskerar vi att skapa parallella världar där misstro och oenighet frodas.

Många medborgare oroas med rätta över vad det innebär att denna typ av partier dyker upp. Denna oro måste tas på allvar, och vi måste hitta demokratiska sätt att hantera uppkomsten av sådana bakåtsträvande idéer. Det innebär att vi måste stärka vår demokratiska kultur genom utbildning, öppen debatt och dialog.

För att motverka dessa risker utan att ge oönskad uppmärksamhet åt dessa politiker, är det viktigt att främja inkluderande diskussionsforum där alla medborgare, oavsett bakgrund, kan delta. Detta kan innefatta att erbjuda fler flerspråkiga plattformar för dialog och information, samt att stödja lokala initiativ som arbetar för att öka förståelsen och sammanhållningen mellan olika grupper i samhället.

Vi måste vara tydliga med vilka värderingar och principer vi står för. Att legitimera grupper som Hamas går stick i stäv med dessa principer och äventyrar vårt gemensamma säkerhetsarbete.

Petter C Larsson är säkerhetsrådgivare

Annons
Annons
Annons
Annons