Annons

Pension ska inte vara bidrag

Ett allmänt pensionssystem måste bygga på att arbete ger mer tillbaka i pension. Den kopplingen håller på att haverera i Sverige.
Ledare • Publicerad 8 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ett extra lager i madrassen kan vara bra att ha.
Ett extra lager i madrassen kan vara bra att ha.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Att mer arbete också ska ge mer tillbaka i pension är något de flesta skriver under på. Det är också den princip som det svenska allmänna pensionssystemet bygger på.

Eller åtminstone byggde på.

Annons

I praktiken har kopplingen mellan arbetsinkomster och pension allt mer kommit att försvagas. Besluten om höjningar kopplade till den skattefinansierade garantipensionen har gjort att pensionssystemets grundtanke har fallerat.

Enligt en av Sveriges främsta pensionsexperter, Pensionsmyndighetens Ole Settergren menar att höjningarna av garantipensionerna, den senaste konstruerat i form av ett tillägg, har gjort att fler än hälften av pensionärerna får pension på garantipensionsnivå. Det betyder samtidigt att det inom den gruppen spelar obetydlig eller ingen roll hur stora arbetsinkomster man har haft, hur mycket man – via arbetsgivarna – har betalat in till det allmänna pensionssystemet. Pensionen från det systemet blir ändå densamma.

”Grundbudskapet, att den allmänna pensionen är så stor som du har betalat in avgifter för, är inte längre sant”, säger Ole Settergren till Tidningen Näringslivet.

Det är illavarslande. Kopplingen mellan arbete och pension kapas. Dessutom blir pension allt mer av ett bidrag som man har rätt till vid en viss ålder. Då kommer det också att betraktas som bidrag, att det är politikerna som med en knapptryckning bestämmer vad pensionerna ska vara. Det blir inte människors individuella inkomster och arbetsmarknadens utveckling i stort som upplevs som avgörande.

Det går förstås att argumentera för att höja pensionsavgifterna ytterligare, vilket pensionsorganisationer och en del politiker gör. Men det är samtidigt ett sätt att tala om att någon ska betala in mer till ett system som politikerna hittills inte har förmått att hålla fingrarna från.

Någon gratislunch är det definitivt inte. Det gör att de yngre som betalar in nu får högre avgifter men sedan inte alls garanteras någon högre pension när det är deras tur. Då kan de får kräva ytterligare höjningarna av avgifterna från dem som kommer efter. Ett annat sätt är att höja åldern när man får ta del av pensionssystemet. Vilket också görs. Sådana höjningar är i praktiken rejäla sänkningar av pensionerna, vilket man bör tala om.

Eget sparande och tjänstepension kan ändå ge lite extra. Kan man tro. Så är det inte alltid. Sådant påverkar exempelvis bostadstillägg, avgifter för hemtjänst och så småningom avgifterna för särskilt boende. Budskapet blir att man inte ska spara utan se till att göra av med, eller ge bort, pengarna. Det är omoraliskt. Vilket sällan diskuteras när avgifter och bidrag bestäms.

Pensionerna här och nu är en sak. Det absolut viktigaste är att göra klart för nuvarande och kommande generationer på arbetsmarknaden att deras pensioner kommer att vara kopplade till arbetsinkomster under yrkeslivet. Av det budskapet syns tyvärr väldigt lite när dagens politiker diskuterar pensioner.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons