Annons

Politiken får inte vara allsmäktig

Vad ska och bör politiker besluta om?
Ledare • Publicerad 18 juni 2014
Står stilla.
Står stilla.Foto: Foto: Tom Wall

Den frågan ställdes på sin spets under gårdagens regionfullmäktige i Kristianstad. Det var fel att regiondirektören beslutade om den nya organisationen inom sjukvården i Region Skåne och inte regionfullmäktige. Det beskedet kom kammarrätten med i förra veckan, vilket var en rejäl bakläxa för den styrande majoriteten. För att rätta till misstaget hade regionfullmäktige i går att fastställa regiondirektörens beslut. Men då yrkade Socialdemokraterna på en återremiss – som de fick igenom. Svaret från majoriteten kom direkt, det blir ett extra regionfullmäktige den 7 juli med ett enda ärende.

I ett annat aktuellt fall bör politiker inte engagera sig i. Det gäller den pågående tågstrejken. Där pågår förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren, det vill säga arbetsmarknadens parter.

Annons

Kollektivtrafiknämndens ordförande Mats Persson (FP) var tydlig i en debatt i regionfullmäktige om strejken.

”En viktig del i den svenska modellen är att parterna själva tar ansvar”, sa han och menade att politiker inte bör lägga sig i konflikten.

Den uppmaningen har inte följts av alla. Regionrådet och socialdemokraten Henrik Fritzon gick i går ut och tog ställning för fackförbundet Seko i strejken. Detta trots att hans partiledare Stefan Löfven varit tydlig med att politiker bör vara neutrala i tågkonflikten.

Politiken har inget egenvärde i sig utan är till för att upprätthålla rättssamhället och fördela de gemensamma resurserna utifrån individens behov. Där finns en viktig skiljelinje i dagens politik, mellan de som vill att politiker ska ha mer att säga till om eller mindre. Valet är lätt. En övertro på politikens förträfflighet att bestämma över individen är ett hot mot ett samhälle där medborgarna tar eget ansvar.

Mattias Karlsson
Mattias Karlsson, Tom Wall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons