Annons

Politikerna fixar det inte – men låt oss bygga ett pensionssystem på två minuter

Höjningar av garantipension och bostadstillägg gör att många inte får något extra i pension för att ha jobbat.
Publicerad 8 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) höjer för en del så att arbete lönar sig mindre för andra pensionärer.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) höjer för en del så att arbete lönar sig mindre för andra pensionärer.Foto: Maja Suslin/TT

Ystads Allehanda/Trelleborgs Allehanda har på ledarplats upprepade gånger påpekat det tokiga i att många som har arbetat i låglönejobb i Sverige och betalat skatt ett helt yrkesliv får mycket lite eller ingenting alls mer i pension än den som har arbetat lite eller inte alls i Sverige.

När pensionsgruppen med Socialdemokrater och Alliansen ska stärka pensionerna för dem med lägst månadsutbetalningar, gör man det genom att höja garantipensionen och bostadstillägget, som båda finansieras via statsbudgeten. De garanterade nivåerna betyder dock att den som har arbetat och finansierat det allmänna pensionssystemet inte får ut särskilt mycket extra, speciellt inte om man har haft ett yrke med låg lön och dålig eller ingen tjänstepension. Den som dessutom har lyckats spara ihop en slant får se bostadstillägget minska eller försvinna helt.

Annons

De här effekterna är stora och mycket orättvisa. Eller för att låna LO-ekonomen Torbjörn Hållös ord på Twitter: ”Effekten av att ha jobbat ett helt liv med en lön på motsvarande 22 000 kr/månaden är NOLL kronor i pension. Stötande”.

Det är förståeligt att politiker vill stärka dem som har det sämst. Men ett pensionssystem som är helt inriktat på att efter en viss ålder försöka jämna ut skillnaderna får konsekvenser som är helt uppåt väggarna.

Den som har mycket hög lön, god tjänstepension och kanske en stor förmögenhet behöver inte bekymra sig så mycket, då blir avståndet till de lägsta pensionerna större. Men för en rätt stor grupp, inte minst kvinnor, blir effekten av åren i yrkeslivet och ett eventuellt förståndigt sparande – allt efter vad man uppmanats till – mycket uselt. Så är det redan i dag, men det kan bli värre.

Och enligt pensionsgruppens utredningsförslag ska det dessutom löna sig mindre att arbeta extra efter pension. Den som tjänar 15 000 kronor ska inte få något bostadstillägg. Däremot höjs bostadstillägget till från 5600 till max 7 000 kronor för den som enbart har garantipension.

”Det går inte att helt undvika marginaleffekter”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT. Pensionsgruppen förefaller inte ha ansträngt sig särskilt mycket på den punkten. Pensionssystemet måste alltid premiera arbete och den som sparar ska inte förlora på det.

Politiker har genom åren haft mycket svårt att få ihop ett pensionssystem som både håller ihop mellan generationerna och som alltid gynnar arbetet och sparande.

Så låt oss hjälpa dem. Det tar två minuter att skissa ihop grunden för det: en låg skattefinansierad garantipension som tillfaller alla vid viss ålder (som en slags medborgarlön). Inarbetad allmän pension, tjänstepension och sparade slantar läggs ovanpå det. Det individuella ansvaret ökar och kopplingen görs mer direkt mellan egna inbetalningar och vad som senare betalas ut. Människor med särskilda behov får ansöka om extra stöd för det.

Vässa på det kan ni göra vid köksbordet hemma. Ni som är åt det röda hållet fläskar på med högre grundbelopp och höjer skatten lite extra för dem som har högre pension. Ni som känner er blå i själen sätter en lägre grundpension, uppmuntrar folk att spara och tycker det är kul för dem som får ihop lite extra.

Så, då var det klart.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons