Annons

Sarah Nylund: Sarah Nylund: ”Tvätta händerna” räcker inte

Den nysande mannen är borta från i Anslagstavlans vinjett, i alla fall syns han inte på SVT Play. När vi verkligen hade behövt skratta åt en galen nysning, är han ute ur tablån.
Sarah Nylund
Gästkrönika • Publicerad 10 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunikation är svårare än handtvätt.
Kommunikation är svårare än handtvätt.Foto: Emma Gunler

Coronaviruset är inte roligt. Kanske kan det komma ett och annat corona-skämt sedan när viruset upphört, utifrån devisen att ”comedy is tragedy plus time” men just nu vet vi inte hur mycket mer tid vi pratar om.

När regiondirektör Alf Jönsson för någon vecka sedan talade i Region Skånes pressträff, lät han nästan förbannad. ”Måste jag gå på den där afterworken? Måste jag åka på den där resan? Måste jag...” upprepades gång på gång.

Annons

På senaste pressträffen återkom samma retorik. ”Jag önskar att …” återkom ett antal gånger, där han stod likt en magister i pulpeten. Kanske hade inspirerats av Martin Luther King, som var en mästare på anaforer, upprepningar, som retoriskt grepp.

Det var i alla fall inte så mycket nytt under solen. En ny påminnelse om att vi alla fortfarande har kvarsittning hemma, inte på ute på lokal. Och glöm för katten inte att tvätta händerna.

Numera lyssnar många skåningar på Region Skånes pressträffar, inte bara nyhetsmedia. Om det gäller liv eller död att få folk att lyssna, måste hierarkier sättas åt sidan eller kompletteras av något mer. Kanske är det varken Löfven, Tegnell eller Jönsson som ska stå i talarstolen.

På arbetsplatser runt om i världen sker möten nu över datorn. Det gäller att ha städat rummet eller ha blurrat sin bakgrund. (Det finns till och med företag som designar dina egna bakgrundsbilder). Vissa pallrar upp datorn på en trave böcker för att dölja dubbelhakan.

Inte glömma sätta på ljudet, stänga av ljudet, dela presentation i tid, räcka upp i handen, tala vid rätt tidpunkt, inte gäspa, inte skrapa med stolen, försök se glad ut. Ordna en stabil uppkoppling, den hindrar att du ”fryser” mitt i en konstig grimas.

Teknisk skicklighet och snygga powerpoints kan göra hela skillnaden och plötsligt har mötet med kollegorna blivit något slags prestigeprojekt. För vissa, på gränsen till utmattande.

Det är många detaljer som landets hemmajobbare ska tänka på numera.

Inget av detta behöver regionens toppar styra med på sina presskonferenser. De behöver bara hålla sig till manus – och då – It better be good.

Därför duger det inte att köra höstens soppa som gröt till jul. Och bevare oss väl för fler falafel-uträkningar för hur långt är ett snöre? Två meter är två meter.

Om den växande smittspridningen under hösten i Skåne och Sverige berodde på skolungdomarna, borde insatser ha riktats mot dem specifikt. En nationell kampanj med influencers på TikTok- och Youtube, vilket regeringen nu föreslagit, är ingen dum idé men den borde kommit tidigare. En idé som någon av landets alla tusentals kommunikationsspecialister inom stat och regioner kunde ha kläckt långt före Mikael Damberg.

Annons

Eller så var det just det någon gjorde men ingen lyssnade – nedåt.

I tider av kris är hierarkier en trygg, men knappast utvecklande, stöttepelare. I dessa exceptionella tider vi lever i, krävs också exceptionell kommunikation.

Sarah Nylund är meriterad journalist och kommunikatör

Annons
Annons
Annons
Annons