Annons

Sjöbo – ett väl utrett trassel

Magnus Weberg (M) lyckades till skillnad från i somras få majoritet för sin budget i Sjöbo fullmäktige. Nu med Sverigedemokraternas men utan Miljöpartiets stöd – och med slopad skattehöjning.
Ledare • Publicerad 26 november 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Magnus Weberg (M) lyckades vända till budgetseger.
Magnus Weberg (M) lyckades vända till budgetseger.Foto: Mark Hanlon

I somras fick sig Magnus Webergs Sjöbostyre en knäck. Den breda alliansen med Moderaterna, Sjöbopartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet var ändå inte tillräckligt bred för att få igenom det egna budgetförslaget, som inkluderade en skattehöjning. Med Sverigedemokraternas, Vänsterpartiets och Kristdemokraternas stöd vann den socialdemokratiska budgeten för 2021.

Men de politiska förutsättningarna förändras snabbt. Liksom ekonomin. När det som kallades en kompletteringsbudget skulle beslutas i onsdags kväll hade Magnus Weberg – med sitt styres goda minne – förhandlat fram en budget som fick stöd i fullmäktige. Nu var Sverigedemokraterna med tåget. Genom utökade statsbidrag för coronakostnader och något ljusare prognoser för skatteintäkterna, kunde Webergs styre kosta på sig några extra satsningar och dessutom skippa skattehöjningen. I praktiken gick därmed den gamla S-budgeten från i somras till historien.

Annons

Något kontroversiellt låg inte i budgetöverenskommelsen, nattvandrare och uppsökande verksamhet hos äldre kan knappast räknas dit – ej heller den stora satsningen på bostadsområdet Bränneriet. Det kontroversiella ligger då möjligtvis i att Centerpartiet och Liberalerna accepterade en budget byggd på framförhandlat stöd från Sverigedemokraterna. Miljöpartiet fick/tvingades dock på inrådan från rikshåll hoppa av styret eftersom man inte accepterar förhandlingar med SD, inte ens om man tycker att det sakpolitiska innehållet är bra. Däremot låg Miljöpartiets frågor kvar i budgeten, Magnus Weberg såg också till att under fullmäktige tacka Miljöpartiet för arbetet med planen för att få ner koldioxidutsläppen. En klar flirt och inbjudan till återupptaget samboförhållande.

Det som kittlade stämningen mest var kristdemokraten Lars Lundberg som påpekade att Centerns och Liberalernas acceptans för en budget framförhandlad med SD borde väcka uppståndelse på respektive partikansli i Stockholm. Lundbergs egen hållning är att förhandlingar med SD är okej, men nu fick han stå ensam med sin KD-budget.

Socialdemokraterna fick under alla omständigheter se sin budget förlora denna gång. Som ofta i kommuner var det inga stora skillnader i budgetförslagen. Heltid som norm för kommunanställda var en satsning som S och Cecilia Olsson Carlsson hade med i sitt förlorande förslag.

De små skillnaderna i budgetförslagen är inte helt olikt andra kommuner, ofta är ramarna snäva i det korta perspektivet. Den politiska verkligheten med skiftande majoriteter under mandatperioden är inte heller unik – långt därifrån. Nu fick Magnus Weberg till en ny majoritet genom SD-stödet. Utgångspunkten måste vara att det är rimligt att förhandla med samtliga partier i ett parlament. Det är väsentligt mycket bättre med öppna sådana förhandlingar än med dolda överenskommelser.

För Sjöbos framtid är det viktigt med fungerande styre och opposition. Alla invånare och fullmäktigeledamöter kan vara glada över att de nu befinner sig i en kommun med goda förutsättningar. Omvärlden må ha kvar gamla bilder av vad Sjöbo är. Men faktum är att Sjöbo är 2020 på många sätt en framgångskommun. Arbetslöshetssiffrorna är låga. Den senaste noteringen låg på 6,9 procent mot 11,1 för Skåne som helhet.

Skatteunderlaget har stigit från 80 procent av riksgenomsnittet för 20 år sedan till 88 procent i dag. Tyvärr har den positiva utvecklingskurvan här stannat av de senaste åtta åren.

Befolkningen växer, i hög grad för att människor söker sig ett boende på bra pendlingsavstånd från Lund och Malmö. Sjöbo, som nådde 19 400 invånare i november, kan notera snabbt stigande villapriser. Det är ett kvalitetsmärke i den bemärkelsen att många vill flytta till Sjöbo. Det gäller att kunna leva upp till de nya invånarnas förväntningar, att klara av att bygga nytt i rimlig takt så att kommunen lyckas leverera kvalitet i skola och omsorg. Här finns mer att göra.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons