Annons

Skelettförsvaret behöver muskler

Det svenska försvaret måste rustas upp inifrån och ut.
Ledare • Publicerad 5 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ur egen ficka?
Ur egen ficka?Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

”Det saknas grundläggande saker som uniformer, kängor och grundläggande förbrukningsmateriel (SvD 5/5).”

Man skulle kunna tro att det handlar om en appell för att stödja den ukrainska armén. Men orden kommer från Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, och det är den svenska armén de avser. Christiansson kallar den svenska armén ”skelettartad”.

Annons

Samtidigt kommer larmrapporter från andra delar av försvaret. Försvarspiloternas intresseorganisation varnar för att missnöjet bland Sveriges stridspiloter leder till att runt 50 av drygt 100 har ansökt om studieledigt i höst. Det grundar sig i ett missnöje med anställningsvillkoren (DN 5/5).

Personalfrågan är besvärlig för hela försvarsorganisationen. Och att soldater saknar basal utrustning är inte ett okänt fenomen, i december rapporterades om att soldater vid jägarförbandet i Arvidsjaur köper utrustning för egna pengar – allt från underställ till extra magasin (DN 6/10 2022).

Det är från en mycket låg nivå det svenska försvaret rustar upp. Och klarar inte Försvarsmakten av att behålla sin personal – det är inte enbart flygvapnet som har problem att behålla sin – spelar det mindre roll hur mycket pengar man får för att rekrytera ny.

Det är samtidigt en märklig situation det svenska försvaret befinner sig i. I övningar som den pågående Aurora framhålls ofta hur imponerade amerikaner och andra är av de svenska styrkorna. Respekten för svenska befäls och soldaters nivå är också stor sedan Afghanistan och andra internationella insatser.

Till det kommer att Sverige har en mycket avancerad vapenindustri. I utvecklingen av stridsflygplanet Jas Gripen i dess alla generationer har svensk ingenjörskonst visat sin höga klass. Saab Kockums ubåtar, Blekingeklass eller A26, är bland det absolut senaste i sin kategori. Brittiska BAE Systems äger numera Hägglunds och Bofors, som producerar stridsfordon, bandvagnar och det omtalade artillerisystemet Archer.

Vapentillverkningen och exporten av den har knappast varit okontroversiell. Men den höga klassen på produkterna är det få som har ifrågasatt.

De innersta delarna i svenskt försvar, skelettet om man så vill, är egentligen friskt. Tyvärr har muskelmassan som ska hålla allt uppe medvetet försummats och bantats bort. Det måste nu tränas upp igen. Höjda försvarsanlag är en bit på vägen. Men de måste också användas rätt.

Ett land som kan bygga stridsflygplan och u-båtar i världsklass bör kunna ge sina soldater ordentliga kläder och klara av att behålla sina piloter och befäl i rikets tjänst.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons