Annons

Johanna Nylander: Släpp in nötterna i skolan

Myten om allvarliga luftburna matallergier gör barn oroliga och lär dem att undvika situationer och miljöer i stället för att hantera dem. Totala nötförbud skapar en falsk trygghet i skolan när det räcker med att hålla dem borta från skolköken.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 1 april 2024 • Uppdaterad 4 april 2024
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Portade i onödan.
Portade i onödan.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige har precis påbörjat arbetet med en nationell allergistrategi. Det är bra. När Finland gjorde en motsvarande lyckades man hejda ökningen av allergier genom tidiga insatser och kunskapen om vad som är effektiva åtgärder och inte. I Finland är skolorna inte nötfria och man betonar vikten av att följa upp så att barn inte går runt och tror att de är allergiska i onödan.

Rätt kunskap är viktigt i alla led för att kunna bedöma vilka insatser och skyddsåtgärder som är viktiga och nödvändiga. Totalförbud mot nötter i skolmiljön förstärker myten om att jordnötsallergi är luftburen över långa avstånd och krymper världen för barn som egentligen bara behöver hålla sig borta från alla spår av nötter. De skapar i stället falsk trygghet för barn och vuxna samtidigt som barnen blir sämre på att hantera sin sjukdom. Att tvätta händerna före och efter man stoppar något i munnen är ett mycket bättre skydd och hindrar även spridning av bakterier.

Annons

Vetenskapsjournalisten Lisa Kirsebom skriver att kunskapen om allergier i Sverige är låg och att det inte verkar finnas någon vetenskaplig grund för att nötfria skolor är tryggast.

Risken med att vara allt för försiktig i råd och rekommendationer kring nötallergi är inte bara att det blir kontraproduktivt för de allergiska barnen utan att uppnå sitt syfte. Det tar också bort ett viktigt alternativ för barn som skulle behöva lite extra näring under en lång skoldag, eller för deras lärare. Även om nötter inte är ett baslivsmedel är det ett utmärkt snacks för att hålla blodsockret uppe. Det är en bättre energikälla än lättillgängliga alternativ som godis och snabba kolhydrater.

Det är svårt att backa från ett förbud när man väl har infört det. Grunden till dagens nötfria skolor är ofta kommunala riktlinjer baserade på rekommendationer från exempelvis Astma- och allergiförbundet. De nämner att oron för luftburen allergi är ett viktigt argument för nötfrihet, trots att de själva slår fast att nötterna behöver ätas för att ge en allvarlig reaktion. Det är synd och ett feltänk. Om nu oron är ett så stort problem att man inte vågar vistas i lokaler där nötter kan finnas borde skolan i stället vara en utmärkt plats att lära sig hantera den.

Fler skolor och kommuner borde göra upp med sina försiktighetsförbud och tillåta nötter i skolmiljön igen. För att det ska fästa på riktigt behöver den kommande allergistrategin slå fast att en nötfri skola är onödig och i värsta fall skadlig. Det räcker gott och väl att hålla nötterna borta från skolköken.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons