Annons

Slöjan är inget modeplagg – den står för kvinnoförtryck och ofrihet

Att en kvinna har dömts till 20 års fängelse och spöstraff för att ha tagit av sig slöjan visar hur extremt ofria människor under slöjor ofta är. De svenska tjejer som bär slöja är måhända friare än sina systrar i Iran, men tro inte att de får leva precis som de vill. Tro inte att de bär slöja för att de tycker att det är snyggt.
Ledare • Publicerad 9 juli 2018 • Uppdaterad 16 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Shaparak Shajarizadeh poserade med sin slöja fäst på en pinne i stället för på huvudet; hon viftade med den som vore den en flagga. För det dömdes denna modiga, starka kvinna i helgen till 20 års fängelse, varav 18 år villkorlig dom samt spöstraff för åtalspunkten ”hets till sedligt förfall och prostitution”.

I Iran, där hon bor, måste en kvinna nämligen gömmas undan mäns blickar med tyg. Där får kvinnor inte dansa eller sjunga med eller röra män utanför familjen.

Annons

Lagarna infördes vid den iranska revolutionen 1979 och kontrolleras nitiskt, men sedan årsskiftet har iranska kvinnor genomfört protester under kampanjnamnet Vit onsdag. De har ställt sig på elskåp i gatukorsningar och viftat. Trotsat. Vägrat finna sig. De har spridit bilder på Instagram via hashtags som #whitewednesdays och #GirlsOfRevolutionStreet. För det har flera gripits (33 i mars enligt CNN) och några dömts till fängelse.

”Jag hade fått nog, det handlar inte bara om sjalen på huvudet, utan om kvinnors rättigheter och efter 40 år var det dags för civil olydnad”, sa Shaparak Shajarizadeh till Ekot i april. ”Jag har läst om kvinnors kamp historiskt och jag tänkte: nu är det min tur, jag kan inte sitta här och vänta på att andra ska lida för min skull.” (Ekot 13/4).

Priset var högt. Hennes föräldrar var rädda för vad regimen skulle kunna göra med henne om hon utmanade rådande sedvänjor så de ringde henne, hennes man och till sist även hennes 9-årige son för att övertyga henna att sluta. Till slut bröt hon kontakten. För henne var protesten mot förtrycket viktigare. ”De har tryckt ned mig hela livet. Nu vill jag bara ha en röst”, sa hon till CNN (7/3).

Hederskulturer har som mål att kontrollera kvinnor för att bevara mäns heder. Ja, de kontrollerar både män och kvinnor för att kunna bevara ett system där trygghet och välfärd sköts av familjen. En kvinna ska vara ren när hon gifter sig (eller snarare ofta gifts bort), vilket gör att hon könsstympas. Enligt Unicef är det mer än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år världen över som varje år utsätts för ingreppet, som inte sällan görs utan bedövning, med ett rakblad, en glasskärva eller en smutsig kniv. Slöjan är bara en del av en helhet som innefattar bland annat oskuldskontroller, hedersmord och könsseparering på badhus.

”Forskning om slöjan visar att slöja som ett kriterium för flickors oskuld är ett sätt att kväsa deras vilja, att göra dem lydiga och lojala”, skrev forskaren Devin Rexed i G-P (3/7 -15).

I Sverige lever ju numera flera hundra tusen flickor och kvinnor i hederskulturer där de ofta tvingas till att bära slöja. En del menar att de gör det frivilligt. Jag kan inte glömma en kommentar på Facebook där en svensk kvinna skrev ”Vi har alla patriarkala strukturer att släpa på! Varför kan inte slöjan vara ett mode bland andra?”

Det är inte konstigt att kvinnor under slöjan till slut tycker att det är rätt att en flicka ska täckas, särskilt om man redan sedan koranskolan i tidig ålder har lärt sig att man kommer att brinna i helvetet om man inte bär slöja. Det opolitiska tvånget, det sociala trycket, är också ett tvång. Här hamnar inte en tjej som tar av sig slöja i fängelse, men tro inte att hon är fri.

I Irans storstäder börjar inställningen gentemot kvinnors klädsel att bli mildare. För ett halvår sen meddelades att sedlighetspolisen kommer att sluta gripa de kvinnor som inte klär sig ”islamskt” i huvudstaden Teheran. I stället för rättslig process kommer de att erbjudas utbildning ”för att ändra på deras sätt” (SVT 30/12).

Så i stället för fängelse och böter väntar hjärntvätt? Än är kampen inte över.

Kanske gillar du även de här texterna

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons