Annons

Petter Birgersson: Snart kan farbror staten låta dig köpa med en souvenirflaska från den skånska vingården

Regeringen har efter decennier av debatt lyckats komma fram med ett förslag som kan möjliggöra viss försäljning till kunder direkt på vingården. Men vinet ska serveras med moralkaka.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 juni 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Kan få följa med hem även i flaska. Bild från Hällåkra, en av de skånska vingårdarna.
Kan få följa med hem även i flaska. Bild från Hällåkra, en av de skånska vingårdarna.Foto: Tomas Nyberg

Kommer gårdsförsäljningen att riva Systembolaget? Det har varit den stora frågan under de många år som försäljning av vin, öl och sprit på plats på vingården, mikrobryggeriet eller whiskydestilleriet har diskuterats.

Flera utredningar med omfattande remissrundor och med livlig juristdebatt om vad som är möjligt och omöjligt under EU-rätten har hunnits med. Även jurister ska ju ha något att ägna sig åt. Just den ”EU-rättsliga analysen” har enligt socialminister Jacob Forssmed (KD) varit tidsödande när den senaste utredningen omvandlats till ett skarpt regeringsförslag gällande gårdsförsäljning. Kvar ligger dock att hela middevitten ska granskas av EU-kommissionen. Går det som tänkt ska försäljning kunna vara igång våren 2025.

Annons

Regeringen tror att det handlar om 600 tillverkare som på detta vis vid besök på produktionsanläggningen ska kunna sälja några flaskor till besökarna. Entréavgift ska dock ha betalats, eftersom det hela ska kopplas till en besöksupplevelse. Vintillverkare ska odla sina egna druvor, men liknande krav på egenodlade råvaror gäller inte övriga drycker. Producenter som kommer över en produktion på 75 000 liter sprit, 400 000 liter öl eller 200 000 liter vin ska inte få sälja sina produkter på detta vis.

Varje besökare ska få köpa 0,7 liter starksprit och 3 liter vardera av vin, öl eller ”andra jästa drycker”. Det är alltså inga Bordershop-mängder det handlar om. Tullarna i Ystads och Trelleborgs hamn hade förmodligen vid fynd av motsvarande inköpsmängd snarare känt sig nödgade att ställa frågan om det inte riskerar att bli en väl tråkig fest än krävt bevis för att ett bröllop verkligen ska hållas.

Eftersom folkpartister och kristdemokrater är inblandade i alkoholbrygden är det viktigt att omgärda hela processen med Socialstyrelsen-vibrationer. På plats vid besöksmålet ska upplevelsen kombineras med information om riskerna med inmundigandet av dryckerna ”vi vill att gårdarna, försäljarna, ska informera om risker och skadeverkningar” som Lina Nordquist (L) formulerade saken på onsdagens presskonferens.

Inte heller borgerliga politiker tycks vara säkra på att medborgarna 2024 är medvetna om riskerna med alkoholkonsumtion, och förefaller övertygade om att just inköpet vid en visningsrunda på en vingård kan resultera i att bruk övergår i missbruk.

Det hade varit en sak om alkoholkonsumtionen och missbruket accelererade i Sverige och i Europa. Det gör det inte. I Europa som helhet har alkoholkonsumtionen de senaste 40 åren sjunkit från närmre 13 liter per år och person över 15 år till under 10 liter per år.

Regeringsförslaget är ändå ett steg framåt, och det kan säkert på marginalen göra det lite enklare för ett antal vinodlare, mikrobryggerier och destillerier att göra sin verksamhet mer besöksvänlig och något lönsammare. Att få köpa alkohol direkt på plats hos producenten är något som borde ha varit självklart för länge sedan. Det svenskarna klarar av på resor i Europa, det klarar de av även på hemmaplan. Skål!

Annons
Annons
Annons
Annons