Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Fel förbjuda alla skolor med morgonbön

Liberalernas förslag att lägga ner alla skolor med religiösa inslag är att gå för långt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 juni 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Lägg fokus på kunskapsförmedling och lagkrav, inte på religiösa inslag vid sidan av undervisningen.
Lägg fokus på kunskapsförmedling och lagkrav, inte på religiösa inslag vid sidan av undervisningen.Foto: STEVE HELBER

Liberalerna vill nu se ett ”totalförbud” mot religiösa friskolor. Inte ett stopp för att starta nya, utan förslaget går ut på att alla redan befintliga konfessionella friskolor ska tvingas att lägga ner. Dock inte de judiska, eftersom judar är en av Sveriges fem nationella minoriteter (de övriga är romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar och har alltså inte med religion att göra). Att den utmärkta Hillelskolan i Stockholm kan undantas genom denna särlagstiftning innebär att många liberalpartister kan dra en lättnadens suck – att bekämpa antisemitism ligger i partiets DNA.

Men utspelet är ändå inte lyckat. Det sägs ibland liberal innebär att vara kluven. I det här fallet gäller det verkligen.

Annons

Liberalerna önskar att vara jättetydliga och tuffa i integrationsfrågan. Därför vill de inte ha muslimska skolor, eftersom människor som lever i utanförskap ofta väljer dem. Dessutom finns det exempel på såväl kuslig islamism som dålig kvalitet bland dessa friskolor. Men L säger inte detta rakt ut för det vore för känsligt. Så kristna skolor som håller god kvalitet och följer skollagen måste också stänga.

Samtidigt försöker partiet göra ett begränsat praktiskt problem till en principfråga genom att hävda att skolan ska vara fri från både religion och ideologi. Men den svenska skolan är inte helt neutral och objektiv. Det finns alltifrån värdegrundsdokument till lärare med starka politiska värderingar som skiner igenom i undervisningen. Och det måste vara helt i sin ordning att sjunga ”Den blomstertid nu kommer” (en psalm) på skolavslutningen och att ha påsk- och jullov (religiösa högtider).

Även om L vill förstatliga hela den svenska skolan och nu förbjuda religiösa friskolor går det inte att göra all undervisningsverksamhet precis likadan. Och det är inte heller önskvärt. Människor är olika, har olika preferenser och det råder olika förutsättningar på olika platser. Just därför är mångfald och valfrihet i skolsystemet så oändligt viktigt. Låt tusen blommor blomma – så länge de följer lagen, läroplanen och andra styrdokument som naturligtvis ska gälla alla.

En del kanske inte gillar Waldorf- eller Montessoripedagogik – eller kristendom eller islam. Då behöver de inte välja en skola med sådan inriktning. Men andra kan uppskatta dessa inslag och varför då gå så långt som att förhindra dem?

”Vid sidan av att ge barn färdigheter och så goda livschanser som möjligt är pluralism ett centralt värde för en liberal. Inte att stöpa alla i samma form.”

Liberalerna följer med sin nya extrema hållning rörande religiösa friskolor en fransk tradition. I Frankrike ska all offentlig verksamhet vara sekulär och religiösa kläder och symboler får inte förekomma. Men i Sverige har vi friskolor som är privata även om de finansieras med skattemedel. Och det som ägs och drivs av enskilda bör inte detaljregleras av politiker och tjänstemän. Morgonbön utanför ordinarie undervisningstid borde vara okej.

I Storbritannien som också har en lång historia av invandring finns det gott om religiösa skolor, de flesta kristna: jesuitskolor bara för pojkar, katolska flickskolor, Engelska kyrkans läroanstalter men också judiska, muslimska, sikhiska och hinduiska. Denna brokighet kan för en svensk kännas ovan. Vårt land sticker ut med sin starka statsindividualistiska ideologi och utbredda sekularism.

I USA, Norge och Finland går det till och med bra med hemundervisning. Utgångspunkten där är att staten inte har ett värderingsmonopol och att föräldrar har ett legitimt ord med i leken.

Vid sidan av att ge barn färdigheter och så goda livschanser som möjligt är pluralism centralt för en liberal. Inte att stöpa alla i samma form. Liberalerna kan förvisso hylla och försöka stärka den sekulära, svenska medelklassen, men man behöver acceptera att människor lever och tänker annorlunda. Hitta en bra avvägning.

Syftet må vara gott att försöka komma tillrätta med problemen i en del muslimska skolor. Men att dra på med ett totalförbud mot alla religiösa skolor är inte att respektera liberala kärnvärden som frihet, valfrihet och mångfald. Det räcker att plocka bort specifika skolor som inte lever upp till lagkraven – och på samma gång bejaka friskolor som man av trosmässiga skäl kanske inte skulle välja till sina egna barn.

Annons
Annons
Annons
Annons