Annons
Nyheter

Stoppa gasledningen

Regeringen bör använda alla till buds stående medel för att se till att Nord Stream 2 stannar på ritbordet.
Publicerad 29 augusti 2016
Nu planeras en ny gasledning i Östersjön. Här en bild från när Nord Stream byggdes. Foto: Dmitry Lovetsky
Nu planeras en ny gasledning i Östersjön. Här en bild från när Nord Stream byggdes. Foto: Dmitry Lovetsky

Gasledningen Nord Stream, som transporterar naturgas från Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten, är en glödhet politisk potatis. Ska det verkligen byggas en till?

USA:s vicepresident Joe Biden besökte Stockholm i torsdags och han hyser ”djup oro” över planerna om att det ryska energibolaget Gazprom ska tillåtas dra Nord Stream 2 i vattnen utanför Gotland.

Annons

Det kan tyckas oförargligt – nästintill bra – om handeln mellan Ryssland och EU skulle förbättras. Ömsesidigt beroende brukar borga för hövligare ton, visad respekt och bättre relationer. Men i det här fallet är det inte fullt så enkelt.

För det första vore Nord Stream 2 knepigt säkerhetspolitiskt. Gazprom är inte ett fristående privat företag. Tvärtom. Gazprom är den ryska staten och dess kärna – Kreml. President Vladimir Putin vill göra Europa ännu mer beroende av rysk gas, så att det blir svårare för EU att till exempel upprätta och behålla ekonomiska sanktioner som en motreaktion till Rysslands olagliga annektering av Krim. Bygget skulle också öka osäkerheten i och kring Östersjön.

För det andra är Nord Stream 2 energipolitiskt vansinnigt. En stor investering i ytterligare gasledningar skulle innebära att Europa gräver fast sig i ett beroende av naturgas. Gasen är ett fossilt bränsle som bidrar till temperaturhöjningen på jorden – genom utvinningen släpper människan lös växthusgasen koldioxid från svunna tider i atmosfären. För klimatet skull vore det bättre om gasen låg kvar i jordskorpan.

Vårt energibehov behöver lösas med förnyelsebara energislag och förbättrad teknik. Nord Stream 2 skulle minska omvandlingstrycket att lösa energifrågan så fort som möjligt.

För det tredje skulle gasledningen genom Östersjön öka spänningarna inom Europa. Framför allt Tyskland har fått starka band till Ryssland genom Nord Stream. Ett pikant exempel: Den tidigare tyske förbundskanslern Gerhard Schröder satte sig – efter att ha varit mycket aktiv som regeringschef för att den första Nord Stream skulle anläggas – i styrelsen för den företagsgrupp som under ledning av Gazprom byggde gasledningen under Östersjön. Med ett tungt beroende av rysk gas blir Tyskland, och andra delar av EU, mindre benägna att sätta ner foten gentemot ett aggressivt Ryssland. Europa behöver stå enigt för att vara starkt. Lyckas Ryssland med sin ambition att splittra EU och Nato vore det mycket olyckligt.

Nord Stream 2 är alldeles för viktigt för att Region Gotland självt ska fatta beslut om investeringar i Slite hamn. Kommunalt självstyre är utomordentligt bra, men när beslut har storpolitisk betydelse är det rimligt att regeringen har möjlighet att gripa in. Miljöpartiet säger sig hysa stor kärlek till naturen. Socialdemokraterna har nära band med både EU och Obama-administrationen. Sverige har ett nationellt intresse att bidra till stabilitet och säkerhet. Regeringen bör använda alla till buds stående medel för att se till att Nord Stream 2 stannar på ritbordet.

Sofia Nerbrand

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons