Annons

Stoppa jakten på de äldres sparkapital

Socialdemokraterna och deras allierade fortsätter att leta sätt att beskatta de äldre svenskarna hårdare.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Passa dig för att ha för många kvar på äldre dar, annars staten dem ifrån dig tar.
Passa dig för att ha för många kvar på äldre dar, annars staten dem ifrån dig tar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Magdalena Andersson försöker i valkampanjen återlansera den ”miljönärsskatt” som presenterades i DN för ett drygt år sedan. Nu med argumentet att en sådan ska finansiera försvaret (GP 9/8). I praktiken betyder det att Socialdemokraterna vill införa en skatt som i hög grad är inriktad på människor som har sparat ihop eget kapital och amorterat ner lån. Det finns också ett tryck från Vänsterpartiet på högre skatter över hela linjen och Miljöpartiet har lanserat en ”boxmodell” för att staten ska ta större del av människors sparkapital och ägande (SVT 17/10 2021). Kraftigt höjd fastighetsskatt ligger hela tiden och pyr, även om Magdalena Andersson försöker döda den som valfråga.

Äldre svenskar får se upp för de rödgrönas aptit efter deras tillgångar. Det är nämligen så förmögenhetsfördelningen ser ut, sambandet med ålder är starkt. Som det heter i Finansinspektionens rapport om hushållens ekonomi (november 2020): ”Stigande ålder är också förknippat med större förmögenhet. Skuldsättningen är som störst när hushållen befinner sig i åldersspannet 30 - 39 år för att därefter plana ut. Personer över 65 år är de minst skuldsatta och har en betydligt bättre ekonomisk situation.”

Annons

36 procent av dem mellan 69 och 75 år svarade i Finansinspektionens enkät att deras hushåll hade en nettoförmögenhet på över 1 miljon kronor, 61 procent hade över 100 000 kronor. 14 procent hade mindre än 100 000 kronor i nettoförmögenhet eller hade en nettoskuld. 25 procent i åldersgruppen svarade inte på frågan. Det är många decennier sedan ”miljonvilla” ägde någon som helst relevans som begrepp för att illustrera privatekonomiskt överdåd. ”Miljonär” borde vara ett lika slitet begrepp.

Det är helt naturligt att förmögenhet växer med åldern. Att människor planerar och sparar för att klara sig är inte något staten ska vara bekymrad över, utan den bör se det som något gott. Vuxna människor ska behandlas som vuxna. Människor har som regel stor förmåga att själva sköta den ekonomiska planeringen. Den är för viktig för att överlåta till politiker.

Det blir mycket märkligt att regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ska framställa sig som pensionärernas räddare i nöden. Allt medan Magdalena Anderssons regering ytterligare ska beskatta de äldre som arbetat under många år, byggt välstånd genom investeringar och arbete i företag och offentlig sektor, finansierat den allmänna välfärden, betalat pensionsavgifter och ändå lyckats bygga upp ett eget kapital. De äldre miljonärerna betalar fortsatt skatt på sina pensioner, på sin konsumtion och på kapitalvinster eller ägande. De ska inte behöva betala mer.

Det kommer att räcka med de högre priser på mat och energi som redan slår igenom – inte minst i söder – och som hotar att bli ännu högre.

Hur ska då försvaret finansieras? Regering, stat, region och kommun får göra som hushållen: prioritera. Prioritera sjukvård, försvar, skola, kommunikationsnät, elnät, kvalificerade utbildningar i eftertraktade yrken. Prioritera bort opinionsskapande myndigheter, kapa bistånd utom nödbistånd, ta bort byråkratled, dra ner organisationsstöd där det offentliga har dålig insyn, stoppa familjeveckan och sätt granskningskommission på varenda utgiftsområde med koncentration på dem utanför kärnverksamheterna.

Och – inte minst – se till att få undan hindrande regler och skatter som sätter käppar i hjulet för investeringar, innovationer och privat företagsamhet. Öka förutsättningarna för sådant som skapar välstånd i Sverige och medför att fler kommande pensionärer också blir miljonärer.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons