Annons

Petter Birgersson: Styrande borgarna i Ystad får underkänt

Varför styr borgarna Ystad? Resultatet i Svenskt näringslivs enkät om företagsklimat gör att frågan är högst berättigad.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 maj 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Märks det vem som bestämmer?
Märks det vem som bestämmer?Foto: Johan Nilsson/TT

Sexa från slutet av de skånska kommunerna. Det är positionen för Ystad i den senaste omgången av Svenskt näringslivs undersökning om kommuners företagsklimat. I det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i Ystad har betyget på sex år gått från 3,9 till 3,2. Från att tillhöra toppen i Sverige till botten i Skåne.

Föga förvånande – sett i skandalljus – får kommunens sätt att hantera upphandlingar uselt betyg. Men också politikers och tjänstemäns attityder till företagande samt service och bemötande i kontakt med kommunen får underkänt.

Annons

Det ska sägas direkt att det inte handlar om något givet facit på förutsättningarna för företagande i Ystads kommun, men enkäten ger ändå en fingervisning om något är rätt eller fel. Och detta något förefaller vara ruttet i det lilla Ystadsriket.

Dessutom brukar Svenskt näringslivs enkät användas av borgerliga företrädare för att framhålla kritik mot socialdemokratiska styren. Det blir svårt i Ystad. Här kan i stället Socialdemokraterna peka på att färden utför kasebanan har skett under borgerliga styren. Visserligen under bräckliga minoritetsstyren med tidvis inre kaos och förlorade avgörande mandat i fullmäktige – men det kan ju knappast Socialdemokraterna och övrig opposition beskyllas för.

Om inte näringslivet uppskattar ett borgerligt styre, då kan man undra vem som ska göra det. Så underbetyget i näringsklimatet är ett stort problem för Paula Nilsson och Moderaterna och hela det borgerliga styret. Är tanken att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska stärka sina position och inte förpassas till den politiska periferin behövs det handling.

Nummer ett är att reda ut existerande röror och se till att de inte upprepas. Att skapa en god inre kultur tar tid men är inte omöjligt.

Ska kommunen möta företagare på rätt villkor – alldeles särskilt de lokalt ägda i olika storlekar – krävs nya tag för att ta reda på vari felet består. Är det ett övergripande missnöje kopplat till skandaler som smittar av sig, eller är det faktiskt så att kommunen har slappnat av och nickat till i sitt engagemang för företagandet?

Sedan bör självklart fastigheter som är ägnade åt kommersiell verksamhet säljas på öppna marknaden. Då kan det inte bli några diskussioner om vem som gynnar vem och på vems bekostnad i olika former av hyresavtal och liknande. Att använda kommunala tillgångar för att på något sätt gynna enskilda är också missbruk av offentliga resurser och skadar konkurrensen. Eget ägande av, för att ta ett helt slumpmässigt exempel, en hotellfastighet gör samtidigt att företagandet kan utvecklas mer efter egen vilja och förmåga.

Då kan kommunen återgå fullt till sin myndighetsroll, som faktisk också innebär kontroll och regler för företagare av alla slag. Det kan irritera somliga företagare, men det viktiga där är att kommunen inte övertolkar regelverk, behandlar alla lika, har en inställning att hjälpa till (inte stjälpa) och förståelse för att företagande emellanåt går ut på att bryta ny mark.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Ystad behöver visa varför de finns till. Förutsättningar för växande företag och företagande är en avgörande faktor att ta tag i om ambitionen finns att göra Ystad bättre och göra borgerligheten något värt att rösta på.

Annons
Annons
Annons
Annons