unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Svend Dahl: SD är inte det riktiga problemet

Svårigheterna att förhålla sig till Sverigedemokraterna har dominerat svensk politik i ett decennium.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

“Normalt socialdemokratiska sympatisörer i socialt stabila, på intet sätt avvikande områden reagerar häftigt mot en negativ följd av fattigdom och misslyckad integration i deras grannområden”. Detta är inte en analys av Socialdemokraternas väljartapp till Sverigedemokraterna de senaste åren, utan ett resonemang i S-tidskriften Tiden efter valet 2002, då SD hade tagit plats i Malmös kommunfullmäktige.

Genomslaget för analysen var begränsat. Istället kom Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Lars Stjernkvist, med sitt uttalande om att Folkpartiets förslag om språkkrav för medborgarskap “fiskade i grumliga vatten”, att sätta tonen för debatten.

När SD efter valet 2010 tog plats i riksdagen kom det dominerande perspektivet därför att handla om att partiet i sig var det det stora samhällsproblemet – inte problemen kopplade till invandring och integration som väljarna noterat.

Analysen från 2002 års kommunalval i Malmö återges i SVT-journalisten Pontus Mattssons nya bok “In klampar Jimmie” (Carlssons). Det är en bok som med fördel kan läsas som en skildring av det senaste decenniet i svensk politik. Ingen fråga har nämligen präglat politiken lika mycket som den om hur övriga partier ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Stjernkvist ångrar idag sitt uttalande om FP och beskriver i boken partiernas sätt att bemöta SD som “ett påtagligt misslyckade”. Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin talar självkritiskt om hur S ägnade all sin vakna tid åt att diskutera SD som parti, medan man struntade i “Sverige utanför tullarna”.

Kent Persson, som var Moderaternas partisekreterare vid valet 2014, konstaterar samtidigt att både M och S “hade tjänat på att tidigare diskutera invandring utifrån både positiva och negativa aspekter”, men understryker hur debattklimatet gjorde de omöjligt. När M 2013 skulle tillsätta en migrationspolitisk arbetsgrupp beskrevs det av en ledande S-företrädare som “en födelsedagspresent till SD”.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) talar om hur SD:s inträde i riksdagen “skapade en motreaktion som blockerade en realistisk inställning till migration och effekterna av migrationen”. Politiken förvandlades till en tävling “om att vara det parti som stod längst ifrån SD”.

Trots denna typ av efterklokhet tycks det vara svårt att släppa besattheten vid SD. Regeringsbildningen efter senaste valet och januarisamarbetet är ett exempel på hur SD:s existens, snarare än viljan att lösa faktiska samhällsproblem, tillåts styra både Socialdemokraternas och borgerliga partiers agerande.

Coronapandemin, och SD:s relativa osynlighet i debatten om krisåtgärderna, har än en gång väckt förhoppningarna om att partiet skulle försvinna. Det bör nog ses som önsketänkande.

Oavsett vad andra partier gör lär Sverigedemokraterna fortsätta att vara en politisk kraft. Det måste både höger och vänster lära sig att leva med. Men framförallt försvinner varken utanförskap, bidragsberoende, gängkriminalitet eller otrygghet. Det är bara några av de verkliga samhällsproblem som fortfarande behöver lösas.

Läs mer

Årsbokslut: Rekordresultat för kommunen – överskott på 39,5 miljoner

Tomelilla. ”Det har blivit ordning och reda i finanserna.”
Årsbokslut: Rekordresultat för kommunen – överskott på 39,5 miljoner

Norden är en beredskapsfråga

Ledare. Pandemin har visat på brister i den samhälleliga beredskapen. Ett enat Norden hade kunnat täppa igen flera av hålen.
Norden är en beredskapsfråga

Gustav Juntti: Högskoleutbyggnaden är blott ett luftslott

Krönika. Luftslott. Något annat går inte säga om den rödgröna regeringens käpphäst att bygga ut vissa högre utbildningar för att råda bot på sådant som lärar- och sjuksköterskebrist.
Gustav Juntti: Högskoleutbyggnaden är blott ett luftslott

Enkät: Åtta röster om jämställdhet

Ystad. Vilken är den viktigaste åtgärden för ett mer jämställt samhälle?
Enkät: Åtta röster om jämställdhet

Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Ledare. Det är bra att Sverige inte längre ska erkänna utländska månggiften.
Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Johanna Nylander: Mens är mer än blod

Ledare. Om fler söker hjälp och bemöts av kunskap och rätt uppföljning kan vardagen förbättras för kvinnor både här och runt om i världen.
Johanna Nylander: Mens är mer än blod

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Madeleine Brandin: Vackrare stad

Gästkrönika. I Plan-och bygglagen stadgas faktiskt rent ut att vi ska bygga estetiskt tilltalande. Det är alltså en uppgift för stadsarkitekt och byggnadsnämnder att bevaka. Vackert och fult är en smaksak, men estetik är en vetenskap.
Madeleine Brandin: Vackrare stad

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1 2020. Det känns som vi alla sitter vid hennes dödsbädd och minns hennes liv
Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Kommunen: S-krav på att ta tillbaka äldrevård i egen regi

Tomelilla. S laddar redan nu inför valrörelsen.
Oppositionsråd Sara Anheden (S).