Annons

Sverige i farligt hög feber

Det svenska politiska klimatet håller på att hettas upp i allt för höga grader. Och det just i ett läge när terrorhoten ökar i takt med den ivrigt uttrummade desinformationen om svenskt samhällsliv. Jimmie Åkessons tal under Sverigedemokraternas landsdagar tjänade som strilar av bensin på den olycksbådande härden.
Ledare • Publicerad 26 november 2023 • Uppdaterad 28 november 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Till att börja med: Om en församling - muslimsk eller annan sort - bedriver inte endast kontroversiell utan rent samhällsfientlig verksamhet, måste staten ha möjlighet att stänga lokalerna. Det har man redan gjort i flera europeiska länder, i Frankrike annonserades till exempel en mängd sådana tillslag mot moskéer för några år sedan. Socialdemokraten Ardalan Shekarabi krävde tidigare stängning av en moské i Stockholm (vilket vid eftertanke borde komplicera verkligheten en smula för de sverigedemokrater som triumferande framhåller detta; Åkesson har just beskrivit socialdemokraterna som ett islamistiskt fäste).

Problemet är att Åkesson inte uppehöll sig vid den viktiga skillnaden mellan fredlig och aggressiv islam. Det kan tyckas tjatigt och förnumstigt men det är viktigt när det handlar om ett så pass inflammerat ämne och allra mest vid just denna tidpunkt. Eftersom Åkesson dessutom vill ha ett stopp för alla moskébyggen reses än fler frågetecken kring hur han ser på distinktionen.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Det fanns heller inte anledning att använda ett så hetsigt bildspråk. Att moskéer skall ”rivas” är emotionell och omdömeslös retorik från en partiledare för Sveriges näst största parti. Det är en visualisering som går rakt in i reptilhjärnan.

Moskéer är för övrigt inga ”monument” över något som Åkesson uttryckte det. De är helgedomar.

”Det är en visualisering som går rakt in i reptilhjärnan.”

I termer av ren form kanske Åkesson inte använde mycket gällare trumpetstötar än vad partiledare brukar göra i den typ av manande tal de håller under kongresser. Men det spelar ingen roll. Situationen Sverige befinner sig i är exceptionell. Exceptionellt farlig. Politiker med anspråk på regeringsmakt måste ha förmågan att utöva återhållsamhet även när de inte vill.

Dygden i fråga berör faktiskt alla som har uppfattningar i ämnet. En del av de angrepp som omedelbart riktats mot Åkesson med anledning av talet är av den arten att man kan undra om de mildrar eller förstärker bilden av Sverige som ett islamfientligt land. Sverigedemokraterna har inte tagit beslut om att riva alla moskéer i Sverige. Även om Åkesson inte resonerade kring hur man skall sortera bland legitima och illegitima islamska uttryck har han inte krävt ett förbud mot islam. Men i påverkansoperationernas tidevarv är det precis den bilden en del aktörer har intresse av att sprida internationellt.

Den aspekten måste hållas i minnet oavsett politisk hemmatillhörighet. Man kan tycka vad man vill om en sådan situation men den är likväl en realitet.

Sverige är en feberpatient som måste kylas ned. Det här tillståndet kan förvärras snabbt.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons