Annons

Mikael Oscarsson: Sverige ska ha en god relation med Israel

Replik på Bo Pellnäs gästkrönika den 11 september från Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för KD samt Magnus Berntsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för KD.
Mikael Oscarsson
Replik • Publicerad 20 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Benjamin Netanyahu, premiärminister i Israel.
Benjamin Netanyahu, premiärminister i Israel.Foto: Alex Kolomiensky

Bo Pellnäs anklagar Kristdemokraterna för att stödja en inskränkning av demokratin i Israel, då vi under vårt besök i landet var på ett möte med den israeliska premiärministern.

Sverige har under flera år befunnit sig på avbytarbänken i Mellanöstern. På grund av den förre detta socialdemokratiska regeringen, som helt obefogat erkände staten Palestina år 2014, var Sveriges relation med Mellanösterns enda demokrati obefintlig. Vårt anseende i regionen och bland allierade i denna fråga föll som en sten. Efter detta diplomatiska snedsteg hade vi inte någon möjlighet att påverka eller att vara en relevant röst i frågan. Socialdemokraterna ”valde” Palestina helt enkelt.

Annons

Den nya regeringen har gjort det glasklart. Våra relationer till Israel måste förbättras. En israelisk utrikesminister besökte i våras Sverige, för första gången på 22 år. Under vårt besök i augusti hade vi inte bara möjligheten att träffa Israels premiärminister, utan också oppositionen. Vi ämnar föra en dialog med alla parter i regionen, Israel såsom Palestina. Det råder ingen tvekan om att vårt besök mottogs väl av israeliska företrädare, som välkomnar Sverige nya opartiska inställning till Israel. Att endast förmå sig att tala med en sida är inte värdigt av ett land som Sverige som ska vara en diplomatisk stormakt.

Att KD vill flytta den svenska ambassaden till Jerusalem uppskattas tydligen inte av Pellnäs. Men faktum är att Israels regering, parlament och högsta domstol är placerade i staden. Landet styrs från Jerusalem och det vore därför naturligt att erkänna den som huvudstad. USA gjorde just detta 2017, vilket har följts av flera andra länder. Varje land äger rätten att välja var inom sitt territorium huvudstaden ska vara placerad. Vi skulle exempelvis inte skicka vår svenska ambassadör i Norge till Bergen, och att behandla Israel annorlunda är fel.

I sin text skriver Bo Pellnäs om bosättningarna på västbanken. Olyckligt skriver han: ”då kan judarna inlemma det som de ortodoxa benämner Samarien och Judéen”. Det uttalandet klassas enligt IHRAs definition som antisemitisk, då den håller alla judar kollektivt ansvariga för bosättarnas agerande. Det finns många judar som inte stödjer bosättarrörelsen. Att lägga ett kollektivt ansvar på hela den judiska gruppen är förkastligt.

I en tid av konflikt och främmande hot måste Sverige värna om relationer med länder som delar våra intressen. Demokrati, frihet och mänskliga rättigheter är sällsynta i Mellanöstern och Israel är dess enda demokrati.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och försvarspolitisk talesperson

Magnus Berntsson, riksdagsledamot (KD) och utrikespolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons