Annons

Bo Pellnäs: Sverigedemokraterna Trumpifierar vårt politiska liv

Granskningen av Sverigedemokaternas anonyma konton på nätet kommer att få återverkningar, inte bara på valet till EU-parlamentet utan djupare, även över tiden.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 20 maj 2024
Bo Pellnäs
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Jimmie Åkesson – högst ansvarig för SD:s agerande på och utanför nätet.
Jimmie Åkesson – högst ansvarig för SD:s agerande på och utanför nätet.Foto: Christine Olsson/TT

Kortsiktigt gynnar det Socialdemokraterna. Värre är det för Liberalerna som länge avvisade en samverkan med SD men ändå undertecknade Tidö-avtalet med SD för en plats i regeringen. Detta påverkade inte opinionsmätningarna där man fortsatt har pendlat runt tre procent. Att SD-skandalen missgynnar Liberalerna mest är dock en ganska säker förmodan. De andra i regeringen är mindre känsliga för att deras väljare kan gå över till Socialdemokraterna.

Det förefaller som om statsministern uppfattat att Liberalerna kan hamna i en än värre existentiell kris eftersom han omgående förklarade att ”det hela måste klaras upp” men inte hotar det fortsatta regeringsarbetet. Många håller nog ändå andan inför nästa opinionsmätning och dess inverkan på Liberalernas fortsatta inre liv. Krav på att lämna Tidö-avtalet kan bli svåra att hantera men innebär även att man kan få ett större genomslag för de frågor man driver inom regeringen. Så troligen hoppas Liberalerna på att sommarvärmen, semesterperioden och nya opinionsfrågor ska dra ett glömskans täcke över det hela.

Annons

De som har varit med ett tag vet att även stora skandaler med fetstil på löpsedlarna försvinner förvånansvärt fort när mediernas intresse svalnar. Men det som TV4:s Kalla Fakta avslöjat är inte något som kan avskrivas om bara några av SD:s informationsansvariga pekas ut och avskedas. Det rör i själva verket demokratins möjligheter att överleva i den nya medievärlden. Skrämmande är att man tydligen har använt sig av artificiell intelligens för att kopiera Magdalena Andersons röst och lagt den ovanpå bilder, som rent tekniskt också kan ha justerats för att passa till det tal man har spelat in. Detta är en rent kriminell handling, men förmodligen går det inte fastställa vem som är ansvarig för utsändningen på ett anonymt konto.

Det moraliska ansvaret finns dock helt klart hos informationschefen och därmed även hos hans chef Jimmie Åkesson. Deras agerande speglar en process som länge har kännetecknat det politiska livet i Trumps USA. Men den pågår ju även i Europa där hotet mot demokratin inom EU är tydligast i Ungern. Även i Slovakien, där mordförsöket på premiärministern nu kanske driver på den utvecklingen.

Rysslands intensiva propaganda med anonyma konton på nätet innebär även att SD:s användning av sådana öppnar en dörr för skickliga ryssar att lägga sig tätt intill och dra nytta av dem. Det som Jimmie Åkesson viftar bort som ironiska eller skämtsamma texter har tvärtom en påtaglig säkerhetspolitisk dimension. Man kan lugnt påstå att partiets agerande underlättar och förstärker de omfattande ryska nätangrepp som redan pågår mot Sverige.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons