1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ta stenattacken på allvar

Att slänga in stenar mot en pågående mässa är långt mer än skadegörelse.
Katolska kyrkan i Ystad. Katolska centret. Sankt Nikolai församling.
Foto: Mattias Lundvall

I lördags kväll kastades tre stenar genom ett fönster på Sankt Nikolais katolska kyrka i Ystad, precis när mässan hade börjat, vilket Ystads Allehanda rapporterat på nyhetsplats.

Tre ungdomar har enligt vittnen sprungit från platsen, men när polisen kontaktades skickades ingen patrull, att ta upp anmälan om skadegörelse ansågs tillräckligt.

Men stenkastning mot människor som samlats för att utöva sin tro är något mer än skadegörelse. Det är att betrakta som ett hot mot grundläggande rättigheter. Risken för att någon träffas av en sten är en sak. Rädslan som kommer efteråt en annan. Vad händer nästa gång vi håller mässa? Måste vi bevaka våra lokaler? Ha vakter?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Vi vet från andra församlingar i olika religiösa grupper att övervakning och vakter tyvärr blir en nödvändighet. För många judiska församlingar är det vardag och de tvingas lägga mycket pengar på att skydda sig. I december 2017 attackerade synagogan i Göteborg av ett tiotal personer som kastade molotovcocktails, samtidigt som 40 ungdomar höll fest i lokalen. Naomi Abramowicz skrev på ledarplats i Expressen 19/6 2018 att de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lägger 20-50 procent av medlemsavgiften på säkerhet. I praktiken betyder det ett hot verksamheternas fortsatta existens, mindre församlingar är ekonomiskt känsligare än större. Häromåret skänkte Dan Olofsson och Lennart Blecher 40 miljoner kronor till judiska församlingen i Malmö för upprustning av lokaler, kameraövervakning och vakter.

Om stenkastandet i Ystad är en enskild företeelse så är den allvarlig i sig. Om den har ett genomtänkt syfte att skada och oroa den katolska församlingen är det ännu värre. Därför är det särskilt viktigt att polisen tar händelsen på extra stort allvar, ser till att göra en ordentlig utredning och att stötta församlingen i säkerhetsarbetet i fortsättningen.

Läs mer

Lokal fotboll

Pangstart för Ystads IF i femman

3–0 hemma mot Askeröd.

Fotboll -20

Nytt Sövestad med bräcklig trupp: ”Ser inte så bra ut”

Kommer nykomlingen att överleva hela säsongen?

Fotboll

Premiär för nya tjejlaget i Ystad: ”Finns utrymme”

IFK Ystad och IK Pandora har slagit sina påsar ihop.

Ystad

Brott: Kastade skoldator i marken – döms för skadegörelse

Kastade sin skoldator i marken och hoppade på den

Sommarporträttet

Scenografen som fick nog av Rom och flyttade till Ystad

Nu renoverar Francesca Goretti saluhallen.

Ystad

Stöld: Läppstift för 60 000 kronor borta

Försvann från butiken under helgen.