unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tänk på att snus är bättre för hälsan än rökning

Snusets goda samhällseffekter måste erkännas i politiken.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Det svenska snuset har länge varit bespottat av EU – och allt sedan medlemskapet i unionen har Sverige behövt förhandla fram och försvara ett unikt undantag från EU:s annars generella förbud mot försäljning av snus. Synen på snus på kontinenten skiljer sig markant från den här hemma.

Men det är inte bara i EU som snuset möter motstånd. I en ny rapport från Svenska snustillverkarföreningen framgår att skatten på snus har ökat mer än 370 procent sen 2006. Och skatten är vid det här laget högre än den på cigaretter. Skattehöjningarna har motiverats med folkhälsoskäl, men det egentliga skälet har troligen varit att hitta bekväma sätt att stärka statskassan på ett sätt som de flesta – det vill säga icke-snusare – inte berörs av.

Punktskatter på hälsofarliga produkter är i sig inte fel. Men det är sedan länge fastslaget att snusande är väsentligt mindre hälsofarligt än cigarettrökning, och är dessutom ett populärt substitut för de som vill minska sitt rökande, eller till och med helt och hållet sluta röka. På så sätt skapar de högre skatterna på snus jämfört med cigaretter en folkhälsopolitisk snedvridning.

Men har de höga skatterna på snus lett till ett minskat snusande och bättre hälsa, som politikerna har utlovat? Enligt en ESO-rapport från 2019 har snusandet i Sverige tvärtom ökat sedan de drastiska skattehöjningarna. Och dessutom drar punktskatterna inte in pengar av den storleksordning som finansdepartementet hade beräknat.

I Sverige röker exceptionellt få i ett internationellt perspektiv. Sju procent mot EU-snittet på 26. Även om det är svårt att bevisa svart på vitt är det en kvalificerad gissning att åtminstone en delförklaring är att vi har drygt en miljon snusare. Den låga förekomsten av rökare har gjort vår tobaksrelaterade dödlighet mycket låg.

Regeringen har konsekvent under de senaste mandatperioderna drivit en folkhälsopolitisk linje som tycks ha gått ut på restriktivitet för restriktivitetens egen skull – bland annat bestående av förbud mot rökning på uteserveringar och dåvarande folkhälsominister Gabriel Wikström, som ville att snuset skulle ha neutrala förpackningar och ha lagkrav på att gömmas under disk i butikerna. Snuset är knappast något undantag.

Men om man menar allvar med att minska dödligheten i cancer och de samhälleliga kostnaderna som följer av rökning, kanske det är dags att ompröva inställningen till snus. Hur jobbigt det än må kännas att erkänna att man hade fel.

Läs mer

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Bra brandbilsbud nobbas – bilen är inte till salu

Simrishamn. Brandbilen är inte till salu.
Uno Levinsson med Simrishamns brandbil från 1929 vid inflyttningen i Autoseum.Bilden är från 2008. Brandbil A-Ford Simrishamn

Tristess och trolleri i Fabian Göransons nya bok

Kultur. Kompistrubbel, trolleriöverraskningar och lärarbekymmer.

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Mystiken blir ett element för mycket

Tv-recension. Den unga mamman Georgia har återigen tagit sitt pick och pack och flyttat till en ny stad med sina barn Ginny och Austin. Men att börja om visar sig inte vara så lätt.
Mystiken blir ett element för mycket

Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Ledare. Var och en har ett personligt ansvar att vara en omtänksam medmänniska under pandemin. Varje dag, hur trist och jobbigt det än är.
Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Ola Nilsson skriver tonårsdrama med mytiska dimensioner

Bokrecension. Författarens nya roman ”Vittring” skär genom epokerna, skriver BT:s recensent.
Ola Nilsson skriver tonårsdrama med mytiska dimensioner

Bladvändare om en mor och en dotter

Kultur. Ett 1970-tal. En sargad kvinna. En hämmad dotter. Ett lågmält drama. Maria Ehrenberg har läst Inger Edelfeldts roman ”Om snö och guld”.
Inger Edelfeldt är aktuell med en ny roman.

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten