Annons
Nyheter

Tar från den som spar

Regeringen gör Vänsterpartiets politik till sin och höjer skatten för småsparare.
Publicerad 11 september 2017
Vilken Andersson bestämmer över finanserna? Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT
Vilken Andersson bestämmer över finanserna? Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT

Investeringssparkontot, ISK, lanserades av Alliansregeringen för att underlätta för småsparare. Tanken var att den som investerade i aktier och fonder skulle slippa svåra deklarationer. Och så blev det. ISK beskattas efter innehavet på kontot, alldeles oavsett om aktierna stigit eller minskat i värde. Den som byter fonder utlöser ingen reavinstskatt, vilket är bra också för konkurrensen mellan fondbolagen.

Nivån för beskattningen är kopplad till statslåneräntan. Det har sin logiska förklaring, men också en uppenbar nackdel: skatten kan variera mycket över tid. När statslåneräntan föll närmade sig skatten noll. Den nuvarande regeringen beslutade att åtgärda det genom att lägga till 0,75 procentenheter på statslåneräntan när skatten beräknas. Dessutom satte man ett golv för hur låg skatten kan bli. På det golvet landar årets skatt på ISK, 100 000 kronor beskattas med 375 kronor.

Annons

Vänsterpartiet har nu fått regeringen att höja skatten ytterligare. 1 procent ska läggas på statslåneräntan när skatten beräknas. Med nuvarande räntenivåer blir skatten runt 500 kronor per 100 000 sparade kronor. Det är inte den nivå skatten hamnar på 2018 som är bekymret, utan att det kan dra iväg de kommande åren.

Eftersom statslåneräntan varierar mycket är det omöjligt att förutsäga hur hög skatten kommer att bli. Stiger den till 5 procent (där nivån låg 2007) blir skatten 1 800 kronor om året, med de nya reglerna. För spararna blir det svårare att avgöra om investeringssparkontot är en bra idé eller om man ska spara i ett vanligt fondkonto eller aktiedepå. Och då är man tillbaka i deklarationsträsket.

Alliansregeringen avskaffade avdragsrätten för individuellt pensionssparande, IPS, eftersom det ansågs gynna dem med högre inkomster. ISK presenterades som ett bra och rättvisare alternativ med samma skatteeffekt för alla. Men nu försämras alltså de villkoren.

Vänsterpartiet väljer som vanligt att hävda att det är riktat mot dem med mer pengar än andra. Och så är det ju – den som spar hon har. Även om hon råkar vara låginkomsttagare kan det finnas en vilja till och stolthet i att bygga upp en egen trygghet. ISK har efter en trög start blivit populärt i breda lager. Inte minst bland de lite yngre spararna, enligt nätbanken Avanza. Där har för övrigt mediankunden har 41 000 kronor på sitt ISK.

Det är riktigt illa att en socialdemokratisk regering försämrar en sparform som är enkel och som underlättar för fler svenskar att bygga upp ett eget kapital. Det blir dyrare att skapa ekonomisk frihet.

Men för den som släpper in Vänsterpartiet i ekonomin är det inget att förvånas över.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons