Annons

Sofia Nerbrand: Vi behöver mer självbehärskning i vårt samhälle

Mer pengar räcker inte. Det är dags att vi börjar prata mer om vikten av värderingar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 juli 2023 • Uppdaterad 15 juli 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Ordning och reda på tunnelbanan i Taipei.
Ordning och reda på tunnelbanan i Taipei.Foto: Sofia Nerbrand

Du kan lämna mobiltelefonen på kafébordet om du går till kassan för att betala i Taiwan. Ingen kommer att stjäla den.

I mångmiljonstaden Taipei beter sig människor respektfullt mot sin omgivning på metron och på gatan. Inga tuggummifläckar på trottoarerna.

Annons

Taiwaneserna ser upp till det japanska samhället och eftersträvar dess ordningsamma kultur.

Samtidigt är samhället polariserat politiskt och det förekommer gott om protester och demonstrationer. Folk tycker olika. Men taiwaneserna är starkt medvetna – och tacksamma för – sin relativt nyvunna demokrati och frihet. Ön styrdes av Japan 1895 till 1945. Sedan kom nationalisten Chiang Kai-shek, som förlorade inbördeskriget 1949 mot Mao, med sin armé och införde undantagslagar som gällde ända fram till 1987. Det första fria presidentvalet hölls först 1996.

En kvinna förklarar hur viktigt det är att ha högt i tak: Många gillar inte kommunistdiktaturen i Kina, men de rycker ändå på axlarna åt om någon sätter upp bilder på Xi Jinping. Yttrandefriheten är viktigare än något annat, det vet de av egen erfarenhet. Samtidigt är det avgörande att man inte tar till våld mot meningsmotståndare.

Från Taiwan följer jag rapporteringen från de brutala upploppen i Frankrike, som nu väntas ha åsamkat skador för 8 miljarder kronor. Försäkringspremierna kommer att gå upp rejält för att finansiera dem. Men det dyraste är det brustna förtroendet mellan människor och uppfattningen att man får förstöra andras egendom. Både privata butiker och offentliga bibliotek. För att man känner sig upprörd och kränkt.

”Här finns gott om fula tuggummifläckar.”

I stället för att använda sig av demokratins alla metoder att påverka – bli politiker, rösta, skriva debattartiklar, demonstrera och engagera sig i föreningar – tar de sig rätten att ställa sig över andra.

Tänk om Koranbränningarna inte skulle skapa så våldsamma protester? Lite självbehärskning kan vara på sin plats.

Jag är övertygad om att det inte räcker med gammal hederlig svensk materialistisk politik – läs mer skattepengar – för att komma till rätta med vandalismen, våldet och vanvördnaden.

Det är dags att vi börjar prata mer om vikten av värderingar. Att man ska respektera sin nästa. Att man gärna får använda sin frihet – så länge man inte skadar någon annan. Att man bör vara generös och vänlig mot andra, även dem som man inte kan identifiera sig med.

När jag återvänder till Sverige slås jag av hur rent, rikt och prydligt vårt land också är. Men här finns gott om fula tuggummifläckar på den nylagda stenläggningen mitt i stan. Vi behöver inleda ett samtal om hur vi ska kunna fortsätta att bygga ett gott samhälle där var och en sköter sig, reflekterar jag när jag ser tillbaka på min lärorika resa till Taiwan – en imponerande demokrati som karaktäriseras av vänlighet och bygger välstånd i en imponerande takt.

Annons
Annons
Annons
Annons