Annons

Vi måste förbereda oss på det otänkbara

Det ryska utplåningskriget mot Ukraina är inte en isolerad konflikt. Någonstans går gränsen för väst och Putin kan komma att pröva den.
Ledare • Publicerad 15 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén.Foto: Tim Aro/TT

Massgravar. Tortyrkammare med förmodade barnceller. Barn som kidnappas för att uppfostras i ryska familjer. Det ryska utplåningskriget mot Ukraina har alla ingredienser av omänsklighet. Det talar tydligt att man inte kan förhålla sig till Vladimir Putin som en ledare med humana instinkter. Putin är möjligen rationell ur sitt eget vridna perspektiv, vilket bara gör honom farligare.

Vid den här tiden förra året var det tydligt att Putins Ryssland hade dragit samman trupper nog för en fullskalig invasion av Ukraina. Men som överbefälhavare Micael Bydén konstaterar i intervjun i SVT 30 minuter, var det få i Europa som då trodde att ett sådant krig väntade. Amerikansk underrättelsetjänsts varningar till trots: Europa var inte berett. Sverige var inte berett.

Annons

Men Putin var beredd. Hans mål då och nu var att avsätta den demokratiskt valda regimen och att utplåna Ukraina som stat, med skenargumentet att området skulle avnazifieras. Med propaganda har han gjort den verklighetsbilden sann för en stor mängd ryssar. Hade inte ett grundläggande stöd funnits för den bisarra tolkningen av historien om ett ständigt förorättat Ryssland med rätt till revansch, då hade aldrig Putin haft det stöd som har gjort hans styre möjligt. Eller det brutala kriget.

Putins krig är inte bara grymt och oförlåtligt. Det har också gått illa för honom. Han skickar sina medborgare i döden och har för överskådlig tid gjort Ryssland till en peststat. Hur landet någonsin ska ha en chans att börja om för att bygga en normal demokratisk nation är svårt att se.

Tyvärr innebär det också ett hot mot omvärlden. Som Micael Bydén säger: ”Man måste vara väldigt nära president Putin för att förstå honom.”

Det gör också att risken för att Putin tar steget att använda massförstörelsevapen är verklig. Och där någonstans går en definitiv linje för väst och Nato. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tydligt varnat för risken att kriget kan utvecklas till ett fullskaligt krig mellan Nato och Ryssland (AP 9/12).

ÖB Micael Bydén fick av programledare Anders Holmberg olika varianter av frågan om han delar den bilden. Och svaret var klart:

”Jag delar den bedömningen.” ”Har man inte insett det allvarliga läget hur det ser ut fram till nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fäller avgörandet, då är det hög tid att man förstår det.” ”Någonstans går det en gräns när väst inklusive Nato ser sig nödgade att gå in och stödja det här kriget. Det är det generalsekreteraren pratar om.” ”Jag delar oron. Jag delar bilden av en förskräcklig och väldigt svår situation.”

Ukraina har pressat tillbaka Ryssland och med det avslöjas fler krigsbrott och förbrytelser. Med vintern kommer en extremt svår period för Ukrainas invånare, efter Rysslands tydliga mål att förstöra energiförsörjningen. Kriget förväntas gå in i en stillastående fas när det gäller landvinningar och förluster. Det ska inte tas som ett tecken på att ett slut närmar sig. Precis som alla vid vintern för ett år sedan borde ha varit beredda på Putins brutala kriget bör vi nu vara beredda på att ett möjligt nästa steg förbereds. Även om vi helst bara vill fira jul.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons