Annons

Vänta med skoköpet

Skor kan bli billigare redan till våren. En majoritet av EU-länderna säger nu nej till skotullarna som gör skor dyrare i svenska butiker.
Näringsliv • Publicerad 20 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Skopriserna kan börja falla efter jul i svenska skoaffärer om tullarna på läderskor försvinner, enligt Åke Weyler, vd för branschorganisationen Textilimportörerna.

- Priserna bör falla med 10-15 procent och det blir mera läderskor i stället för plastskor. Och till exempel sportskor kommer att bestå av mera läder, säger Weyler.

Annons

Vid ett möte i går i EU:s antidumpningskommitté i Bryssel sade majoriteten av ledamöterna nej till fortsatta antidumpningstullar på läderskor från Kina och Vietnam. Men kommittén är rådgivande. Därför är det fortfarande inte säkert att tullarna avvecklas.

Nästa steg är att kommissionen lägger fram förslaget för rådet som slutgiltigt avgör tullarnas framtid.

Tullarna infördes hösten 2006 och skulle upphöra ett år senare. Men eftersom skotillverkarna begärde en utredning om fortsatta tullar, fortsatte tullarna att gälla.

Nu finns också ett förslag om att förlänga tullarna med ytterligare 15 månader, men det sade majoriteten alltså nej till. Röstsiffrorna blev 15-10 med två nedlagda röster.

- Nu är det goda odds för att tullarna avvecklas och beslutet bör stå sig. Men det avgörs sannolikt till slut av EU.s utrikesministrar, säger Weyler.

Frågan ska vara avgjord senast 22 december. Tullsatsen är 16,5 procent på läderskor från Kina och Macao och 10 procent på läderskor från Vietnam.

Det är främst Italien, Polen och Spanien som vill ha kvar tullarna medan Sverige och Storbritannien är de ivrigaste motståndarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons