Annons
Nyheter

30-årig tjej kan bli nytt kommunalråd

Det blir ett rejält skifte i toppen för moderaterna efter valet.Trettioåriga Kristina Jönsson, lantbrukartjej från Everöd, förs fram som moderaternas toppnamn i kommunalvalet.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2002
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Hon vann provvalet och har nu hamnat på första plats när moderaterna spikat sin lista. -?Det behövs fler kvinnor i politiken, säger hon. Ändå var det efter moget övervägande som hon accepterade att axla avgående kommunalrådet John Johanssons (m) mantel. John Johansson är mer än dubbelt så gammal som Kristina Jönsson. - Men jag har beslutat mig för att jag är redo, säger Kristina Jönsson som under två mandatperioder varit aktiv i Tomelillapolitiken. För närvarande är hon ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Hon sitter också i barn- och utbildningsnämnden och den nya nämnden för utveckling och arbete (gamla arbetsmarknadsnämnden). Dessutom är hon ersättare i kommunstyrelsen. Vem är hon då? -?Jag är envis, positiv och oftast glad. Jag är ganska så framåt, men ändå realist, säger hon. tagit över föräldragården Hon har tagit över föräldrarnas gård i Everöd. Det betyder att hon inte är främmande vare sig för att köra traktor eller plöja. - Jag och min bror driver gården vidare, som är på 27 hektar. Djuren har vi arrenderat ut, berättar hon. Efter studier i Lund har hon också tagit över en revisionsfirma efter sin mamma. Det går inte att vara både kommunalråd och egen företagare. Men hon har inte bestämt riktigt hur hon ska göra med firman om de borgerliga vinner valet och moderaterna åter igen blir största parti och kan göra anspråk på kommunalrådsposten. Det viktiga i moderaternas budskap är enligt Kristna Jönsson valfriheten. - Man ska själv få välja läkare eller tandläkare. Hennes politiska mål är också att minska den offentliga sektorn. - Jag såg gärna en friskola i kommunen, säger hon. Hon trivs i Tomelilla och Everöd. - Miljön här och på Österlen är något speciell. Det är så skönt att komma hem från stan, att vara på landet. Här har man sina rötter, säger hon. Ändå åker hon ofta till Köpenhamn och har som mål att varje år besöka åtminstone en ny huvudstad i Europa. - Sista var jag i Wien och Budapest. Nu vill jag gärna besöka Dublin.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons