Annons
Nyheter

Abba-kloner kryddar julbordet

"Vilken underbar publik ni är. Det måste vara för att ni fått julbord", säger Mia Ternström och tittar skrattande ut över publiken. Ja, helt fel har hon nog inte, kvällens Frida-klon. För det är ju vetenskapligt bevisat att ett rejält julbord, komplett med nubbe och några flaskor julöl, gör en både rödkindad, mjuk i knäna och positivt inställd till det mesta.
Nyheter • Publicerad 29 november 2008
Julshow med Waterloo på Ystads Saltsjöbad. Bild: Emil Sandgren
Julshow med Waterloo på Ystads Saltsjöbad. Bild: Emil SandgrenFoto: 

Och någonstans har julfesten på Ystad Saltsjöbad tänt till rejält. Det beror inte på Jingle bells, White christmas eller någon ekivok version av Jag såg mamma kyssa tomten. Den som törstat efter julsånger har kommit till fel julfest. Nej, Ystad Saltsjöbad ha tänkt utanför säcken, låtit julmaten stå för jul i ordet julshow och i stället valt att showa in den kommande högtiden med Abba-låtar. Lite udda. Eller krystat, om man försöker förklara valet med hjälp av Happy new year. Själv tycker jag nog att ett par burkar Abbasill ger bra mycket mer julkänsla än Ring ring och SOS.

Nåja, på en annan nivå ligger ju Abba helt rätt i tiden. 2008 har varit ett revival-år utan like för deras musik, och i Mamma Mias kölvatten har Abba-teman och Abba-shower smugit sig in på alla möjliga och omöjliga ställen. Och publiken på Saltan har helt uppenbart inte fått nog av Abba än.

Annons

Men det tar ett tag innan showen kommer igång. För även om hyllningsbandet Waterloo är ett proffsigt gäng, som skaffat sig stenkoll på Björn och Bennys arrangemang efter tolv års verksamhet, så känns de första låtarna lite avvaktande. Lite för mycket en dag på jobbet, lite för lite partykänsla. Men så kommer Gimme! Gimme! Gimme! och sveper med sig hela hörsalen. Bandet växlar upp, lägger lite extra tryck bakom elguror och mikrofoner och släpper lös basisten i ett läckert funksolo. Och festen kommer igång på allvar, med kreativa dansförsök mellan borden, allsång och busvisslingar som får trumhinnorna att gråta.

Efter det är segern vunnen, och allt från Waterloo och Thank you for the music till den givna avslutningslåten Happy new year lockar fram rungande jubel och högröstade krav på mer.

Så visst blir det fest tillslut. Och om Waterloo bara hittar samma partyväxel kväll efter kväll, så kan det säkert bli bra tryck på Ystad Saltsjöbad hela december. Det är nog ingen omöjlig uppgift. För sedan något år tillbaka är bandet helgarderat med dubbla uppsättningar av Frida och Agnetha.

Men så mycket julstämning får man förstås inte för pengarna.

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons