Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

En liten groda hoppade in på vår förstasida igår. Först trodde jag att redigeraren glömt en bokstav - ett H - rubriken "Julmarknad" kanske i stället skulle ha varit "Hjulmarknad". Bilden presenterade ju tre trotjänare i jubilerande Tomelilla Motorklubb. Och med tanke hur många hjul som rullat under den klubbens nu 40-åriga historia vore faktiskt inte "Hjulmarknad" helt fel - till och med lite fyndigt som anspelning på den ökande hetsen inför annalkande juletid.
Nyheter • Publicerad 26 november 2002

Förklaringen var självklart ett missat byte av rubrik när julmarknadsbilden i den västra editionen skiftades ut mot bilden från TMK-jubileet. Nåväl, en värdig jubileumsfest blev det. Garanterat den lugnaste i mannaminne - eller ett knappt halvt dylikt får man väl säga med tanke på jubilarens ålder - vad gäller motorpartaj i sydöst. Förmodligen en välgärning att de starkare dryckerna lyste med sin frånvaro. Med utökad stimulans i blodet hade det garanterat blivit bekymmersamt att hålla ordning på alla de nunor som infunnit sig. Motorbitna profiler som man tidigare stött på genom åren som sportjournalist under TMK:s samtliga fyra decennier. För att inte tala om hur marigt det hade kunnat bli att överblicka den fantastiska samling en handfull av klubbens veteraner fyllt Tingvalla med, för att alla minglare skulle få en doft av olja, bensin, avgaser, rök och damm från anno dazumal. Vid den avslutande festmåltiden hamnade jag tillsammans med en garvad funktionär och tidigare styrelsemedlem, två "bilskojare" (även utanför banan) varav den ene med fem ordförandeår på sitt samvete samt en "plåtslagare" (en hejare på kameraområdet - eventuellt även skärmrätare på banor och rallysträckor under 70-talet). Många jubileumsjubel blev det på den bordskanten. Jubelkockarna och serveringspersonalen, företrädesvis ett antal motocrossföräldrar, tillägnar jag ett stort fång rosor. Minnesarkivet vad gäller Tomelilla MK är uppfräschat och sprängfyllt. Men de höjdpunkterna får jag behålla för mig själv - åtminstone ett tag till - för nu har jag med råge överskridit idealmåttet för text i denna spalt.

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons