Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Senaste månaden har trafiksignalerna runt om i staden plötsligt börjat konstra allt som oftast. Med tanke på Ystads tämligen oansenliga samling dylika blinkfyrar kan situationen kanske tyckas bagatellartad. Dock skapar strejkande signaler irritation, som i sin tur tveklöst kan skapa trafikfara.
Nyheter • Publicerad 6 november 2002

För en tid sedan ställde signaturen Undrar LL sig frågan, om det inte går att synkronisera trafikljusen vid Norreport så att cykel-/gångbanan får grönt samtidigt med biltrafiken? "Det skulle underlätta, framförallt för cyklisterna, som då slipper stanna när det så att säga redan är fritt fram", tillägger insändarskribenten som ett vettigt argument för full demokrati i ljusbevakad korsning. Själv har jag på sistone råkat ut för nyckfulla trafikljus. Vid tvenne tillfällen har den gröna pil som, vid fällda järnvägsbommar, ska lotsa trafikanterna åt vänster ut från Hamngatan varit stendöd. Andra gången klockade jag väntetiden till närmare tre minuter, alltmedan våg efter våg av bilar passerade framför mig på korsande gata. Lätt stressad, bara lätt(!), kom jag slutligen loss. Något måste givetvis vara på tok. Så jag ringde upp den person vid kommunen som jag, efter mitt tillträde på denna post, stört allra mest - nämligen Anders Reinertz, gatuboss och därmed ansvarig för nämnda signaler - och frågade om han kunde skicka ut en reparatör. - Signalanordningarna sköts inte av kommunen. Tillsynen över samtliga våra signaler är utlagd på entreprenad. De kollas och rättas till via datorn från entreprenörens kontor. Om det inte är något materiellt mankemang förstås, då man måste bege sig ut till strejkande signal för att avhjälpa felet, avslöjade Anders och tillade: - När allt är okej ska det finnas både gröna pilar vid Contan och synkronisering vid Norreport. Datorn bör rimligtvis vara snabbaste vägen att rätta till signalfelen. Återstår att se om det månne blir en längre longör med en entreprenör i stället för en egen reparatör...

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons