Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Det var ett tag sedan jag beklagade mig över att utrymmesbristen bromsade mina möjligheter att uttrycka ett och annat om vår trafikmiljö, närmare bestämt angående velocipedisters beteende och trafiksignalers funktion. I dag ägnar jag mig åt förstnämnda ämne.
Nyheter • Publicerad 4 november 2002

Ett antal gånger har jag fått förfrågan om det inte är så att vissa har fått reglerna för cykels framförande i rondell lite om bakfoten. Mest aktuell har rondellen direkt söder om Ystads lasarett varit. Här överraskas inte så sällan bilisterna av att cyklisterna framför sina fordon i högervarv - alltså medsols. Jag begav mig bort till "brottsplatsen" för att efterforska om det eventuellt finns någon skylt eller markering som kan vilselda trafikanten. Noggrann kontroll gav vid handen att något lömskt dylikt inte förekommer. Syndar oftast gör tydligen de cyklister som ska bege sig från lasarettet ner mot Bryggaregatan. Är det månne den gemensamma cykelbanan, den med mötande trafik, på nämnda gatas norra sida som lurar cyklisterna i fällan? Att trampa runt i högervarv blir ju en bra bit längre och man tvingas dessutom passera fem biltrafikerade körfält åt det hållet innan man når Bryggaregatan. Men allt annat än vänstervarv i rondeller är lagvidrig handling. Och är man uppmärksam så finner man på flera ställen vid nämnda cirkulationsplats tavlor som visar såväl cyklister som bilister tillrätta - runda blå tavlor med gråvita pilar i vänstervarv. Slutligen en rättelse och samtidigt ett klart besked om hur viktigt ett enda litet ord kan vara. Under "Kort sagt" i måndagens tidning föll ordet "ej" bort i texten om repade bilar och den lilla avlidna taxen. Ordalydelsen skulle givetvis vara: "Förundersökning inleds ej - spaningsuppslag saknas"?

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons