Annons
Nyheter

Barbiesex på dagtid inte godkänt i rutan

Det var fel av Sveriges Television att på eftermiddagstid visa en film där Barbiedockor hade sex. Däremot var det helt okej att konstnären Efva Attling pratade om sin nya glaskollektion i Gomorron Sverige.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2006

Intervjun med Efva Attling i slutet av mars hade anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv för att glaskollektionen "utan någon objektiv vinkel hyllades i inslaget".

En oenig nämnd friar inslaget.

Annons

Men nämnden fäller också flera anmälda inslag, bland dem ungdomsprogrammet P3Star i Sveriges Radio för intrång i privatlivet.

Programmet handlade om en namngiven 13-årig pojke som mobbats och tagit sitt liv. Pojkens uppgifter om vem som hade mobbat honom i skolan – en pojke med ett ovanligt namn – återgavs genom ett inlägg från ett chatt.

Inslaget anmäldes av pojkens mamma, som kritiserade att han hängdes ut. TV4 Film fälls för att den blodiga långfilmen Nattbuss 807 sändes tidigt på kvällen och innehöll verklighetstrogna och utdragna våldsscener, bland annat en misshandelsscen där huvudpersonen till sist blir dödad genom flera knivhugg i ryggen.

Samtliga väljer nämnden att anmäla filmen till justitiekanslern (JK), ett beslut som hittills bara tagits en gång tidigare i oktober 2004.

– Det är ovanligt, men det finns en bestämmelse i radio- och tv-lagen som justitiekanslern har ansvar för att övervaka och då får vi göra en sådan här anmälan om vi tycker att en film innehåller våld av den här karaktären och den sänds på en sådan tid som gör att det finns risk att barn kan se den, säger handläggare Eva Tetzell.

JK kan vid beslut välja att utfärda ett vitesföreläggande mot TV4 Film. Reprissändningen av ett inslag i SVT:s Kobra på eftermiddagstid blir heller inte godkänd. I programmet visas scener ur en animerad argentinsk film. En Barbiedocka hade sex – bland annat oralsex – med en Kendocka. Animerad hårdporr, tyckte två anmälare. Nämnden tycker att de "avancerade sexuella framställningarna kunde uppfattas som stötande av många tittare" och fäller med hänvisning till att inslaget stred mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft. (TT)

Lisa Abrahamsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons