Annons
Nyheter

Barnsäkert för flickor i Tomelilla

Flickor lever relativt säkert i Tomelilla, en av de skånska kommuner där riskerna för flickor att utsättas för skador är som lägst. Något sämre är det för pojkarna. Jämfört med hur det varit sett över en längre period har antalet skadade tomelillatöser minskat med 11 procent, men för pojkarna har det gått upp med sex procent.
Nyheter • Publicerad 19 november 2002
Arkivbild: Claes Nyberg
Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Uppgifterna presenteras i en statliga rapport som Barnsäkerhetsdelegationen lagt fram. Hur kommer det sig att så få flickor, bara 5,6 per tusen barn, skadas i Tomelilla medan nästan tre gånger så många skadas i till exempel Söderköping? Eller varför är antalet skadade töser i Pajala bara 2,9? Det är sådana frågor som delegationen ställer men några svar ges inte. Ändå vet man att utvecklingen går åt rätt håll i så måtto att i en internationell jämförelse är skadetalen låga i hela landet och arbetet för en ännu bättre barnsäkerhet går framåt. År 2000 fanns det i Tomelilla 3074 barn mellan 0 och 20 år. Det året rapporterades skador som orsakats genom olyckor eller våld på 5,6 flickor och 10,9 pojkar per tusen barn i kommunen. I utredningen har man gått så långt tillbaka som till 1987 och med hjälp av Patientregistret och Dödsorsaksregistret jämfört och analyserat förhållandet i landets samtliga kommuner. Om man ser tillbaka för Tomelillas del var antalet skadade något lägre under 1999 men anmärkningsvärt mycket högre under 1998 då antalet låg på cirka 16 fall per tusen barn för flickorna. Å andra sidan var det bara 6,5 skadefall registrerade bland kommunens pojkar. Under perioden 1987-1999 rapporterades i kommunen 427 skador på barn, i genomsnitt 30,5 per år. Förhållandet i de övriga sydöstskånska kommunerna skiljer sig inte markant. I Simrishamn är var skadeläget sämst 2000 vad gäller pojkarna med 14,1 skadade per tusen barn. Sämst för flickornas del var Sjöbo kommun där 7,0 fall registrerades. Minst antal skador för pojkar samma år, 8,5 rapporterades i Skurups kommun.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons