Annons
Nyheter

Båtbranschen klarade finansstormen

Finanskrisen slog hårt mot båtbranschen. Men efter vinterns stålbad vände försäljningen kraftigt upp i somras och framtidstron har återvänt.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009
Försäljningen av båtar har ökat. Arkivbild: YA
Försäljningen av båtar har ökat. Arkivbild: YAFoto: 

Förra årets båtförsäljning rasade med 40 procent och det såg nattsvart ut för båttillverkare och återförsäljare i vintras. Nimbus beslöt lägga ner sin tillverkning på Gotland och segelbåtstillverkaren Hallberg Rassy varslade 150 anställda om uppsägning.

Flera båttillverkare som Sweden Yachts och Idealbåtar i Skellefteå gick i konkurs. Men optimismen återvände i våras efter att Riksbanken sänkt räntorna till rekordlåga nivåer.

Annons

- Vi såg vid midsommar en närmast explosionsartad uppgång i försäljningen och vändningen har hållit i sig, säger branschorganisationen Sweboats vd Mats Eriksson. - Det handlade om en försäljningsökning av nya båtar med 30 procent under sommaren jämfört med vårförsäljningen och det var många som på ren impuls köpte båtar i storleksklassen upp till 400 000 kronor.

Det innebar en välbehövlig medvind för hela båtbranschen som nu andas en viss tillförsikt. Lagren har krympt rejält och tillverkarna börjar få betalt igen.

- Runt 600 anställda i båtbranschen har varslats i år. Men långt ifrån alla har förlorat sina jobb, säger Mats Eriksson.

- Och varven har klarat sig riktigt bra.

2007 var ett toppår för båtbranschen med en försäljning av 25 000 nya båtar och en omsättning på 3 miljarder kronor.

- Förra årets försäljning rasade till 17 000 båtar och det är min bedömning att vi hamnar där både i år och de närmaste åren, säger Mats Eriksson. - Det är en ganska rimlig nivå som vi hade både under 2005 och 2006.

Motorbåtstillverkaren Nimbus som koncentrerat sin tillverkning till Mariestadfabriken har haft en mycket bra försäljning i sommar och detsamma gäller Ryds. Och det är de stora båtarna som ökat mest. Segelbåtsförsäljningen har också ökat något.

På onsdagen slår Sweden Boat Show upp portarna på Stockholmsmässan. Det handlar om ett hundratal lite större och lyxiga båtar som ställs ut.

- Försäljningen av den här typen av exklusiva båtar har påverkats marginellt av lågkonjunkturen och står för en ganska liten andel av den sammanlagda båtförsäljningen, säger Mats Eriksson.

- De köps på beställning. Därför handlar det nästan aldrig om någon lagerhållning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons