Annons
Nyheter

Bigelf: Cheat the Gallows

2003 släppte amerikansk-finska kvartetten Bigelf plattan Hex, ett mästerverk som i en rättvis värld borde ha slagit in dörrarna till de stora scenerna.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009

Men ibland är världen inte rättvis. Marknadsföringen haltade, den tunga världslanseringen kom av sig och i dag beskriver bandet perioden som en av de värsta besvikelserna i karriären.

Men trots bakslaget är Bigelf inte redo för galgen. Nu är de tillbaka med plattan Cheat the Gallows, en ny, högpotent häxbrygd kokad på en kreativ blandning av Black Sabbaths domedagstyngd, Pink Floyds pampiga arrangemang, Beatlesklingande popmelodier och proggiga utsvävningar á la King Crimson och Atomic Rooster. Med några rejäla skopor neurotisk paranoia för smakens skull.

Annons

Och häxmästaren Damon Fox och hans manskap har inte förlorat förmågan att skapa något alldeles eget och oförutsägbart ur hopkoket. Jämfört med tidigare plattor är det mesta denna gång lite mer skruvat, lite mer teatralt, lite... mer. Men de få tillfällen när arrangemangen känns överlastade överskuggar aldrig skivans många höjdpunkter.

Ett måste för alla som lockas av fet, orgeldriven hårdrock med maffiga arrangemang och läcker produktion.

(Powerage/Sound Pollution)

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons