Annons
Nyheter

"Bostadsproblem allt vanligare"

Socialförvaltningen i Sjöbo arbetar fortfarande med att lösa bostadsproblemet åt familjen i Vollsjö, och 1:e socialsekreterare Kirsten Junker hoppas att man inom kort hittar en annan bostad åt dem.
Nyheter • Publicerad 12 november 2002

- Sedan familjen hört av sig till oss och påpekat bristerna, har vi besökt huset. Och vi håller fullständigt med om att det har uppenbara brister. Vi har också talat med hyresvärden, som har visat sig samarbetsvillig att åtgärda bristerna, säger Kirsten Junker, enhetschef på socialförvaltningen i Sjöbo. Däremot tittade aldrig socialtjänstens personal på huset innan man förmedlade kontakten. - Det är inte heller brukligt, vi kan inte ha några åsikter om bostaden ifall det inte är så att någon far direkt illa av boendet. - I det här fallet kunde vi inte hitta någon lägenhet hos de vanliga hyresvärdarna i Sjöbo, och socialförvaltningen har inte heller några egna lägenheter. Så det enda alternativet för familjen var att tillfälligt bosätta sig i en stuga i Oran eller möjligen att bo på hotell, berättar hon. Karl Gert Vidriksson hade tidigare hört av sig till socialförvaltningen och berättat att han hade ett hus att hyra ut sedan YA skrivit om en bostadslös person som tvingades tälta på Oran. - Den kontakten förmedlade vi till den aktuella familjen. Men vi sa att de själva fick titta på huset och avgöra om de ville bo där. Om de hade tackat nej, hade det enda alternativet varit stugan i Oran. Och jag kan förstå att det är problematiskt för en trebarnsfamilj att bo så. När familjen bestämt sig för huset förband sig socialförvaltningen att betala hyran om familjen inte skulle klara av den själv. - Vi tycker att hyran är hög men fastighetsägaren bestämmer ju själv vad han vill ta ut. Vi har också frågat om han kan tänka sig att sänka den utifrån de brister som finns i huset, men det har han inte varit villig att göra. Kirsten Junker hoppas att familjen snart ska få ett annat boende. Hon befarar dock att bostadsproblem blir allt vanligare i Sjöbo kommun, i takt med att bostadsbristen ökar. - Det här är ett problem som uppstår mer och mer. Hyresvärdarna ställer också allt högre krav på hyresgästerna, en betalningsanmärkning kan i dag räcka för att man inte ska få en lägenhet. Hittills har det inte varit så vanligt att barnfamiljer vräkts från sina bostäder i Sjöbo. Och Kirsten Junker vill råda alla som hamnar i ekonomisk knipa att ta kontakt med socialförvaltningen så tidigt som möjligt. - Då kan man, tillsammans med våra socialsekretare och vår budgetrådgivare hastörre möjlighet att reda ut situationen, så att det inte går så långt som till vräkning, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons