Annons
Nyheter

Död säl inte smittad av sälsjuka

De två sälar som hittats döda i Skåre och Kämpinge dog sannolikt inte av sälvalpsjuka. Trots det är sälexperten Jan-Åke Hillarp, Falsterbo, säker på att det fruktade viruset drabbar sälstammen på Måkläppen inom en vecka.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2002

- Jag var nyligen på plats och hörde sälar hosta. Det är ett tydligt tecken på att sjukdomen är på ingång, säger han. Det var i söndags och måndags som två sälar hittades ilandflutna på stränderna i Skåre och Kämpinge. Eftersom valpsjukeviruset PDV härjar bland knubbsälar längs västkusten och i danska vatten, fruktades genast att den nu nått även svenska sydkusten. Över 1 100 sälar har hittills dött. De senaste konstaterade dödsfallen har varit så långt söderut som på Saltholm. Jan-Åke Hillarp tog genast prov på de två sydligaste sälarna för Naturhistoriska Riksmuséets räkning, och kan nu konstatera att just dessa inte blivit offer för PDV, utan dött av andra orsaker. Men trots det räknar han med att sälkolonin på Måkläppen, bestående av cirka 200 djur, kommer att drabbas även de. Det är vid den här tiden på året, i kutnings- och parningstid, som sälarna är som mest mottagliga för viruset, eftersom smittan sprids via närkontakt sälarna emellan och mellan olika kolonier. Dödsorsaken är oftast en allvarlig form av lunginflammation som är en biverkning av valpsjukan. Text: Louise Lindow

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons