Annons
Nyheter

Domstolarna går i kyrkan

Nytt år betyder besök i kyrkan för landets domstolar. Trots religionsfrihet och ett mångkulturellt samhälle håller en majoritet av rätterna på traditionen med tingspredikan. – Det känns lite omodernt, säger Johan Pehrson (fp), ordförande för riksdagens justitieutskott.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006

På 1600-talet kom en tvingade lag om att börja tingsåret med en gudstjänst. Numera är deltagandet frivilligt, men många domstolar väljer ändå att behålla det kyrkliga avstampet. På tisdagen lyssnade exempelvis tingsrätterna i Helsingborg, Karlstad och Östersund på Guds ord.

– Jag kan inte säga hur många som har kvar tingspredikan, men det är en majoritet, säger Irma Sjödin vid Domstolsverket. I Karlstads domkyrka påminde biskop Esbjörn Hagberg i sin predikan om att domstolarna möter utslagna människor utan hopp.

Annons

– I Värmland har fyra tingsrätter gått samman. Det här var vår första gemensamma tingspredikan, säger lagman Göran Svensson, som även tog tillfället i akt att ge sin personal aktuell information. Förutom domstolsfolk deltog nämndemän, advokater, åklagare och poliser – totalt 200 personer.

Även i Östersund fungerar gudstjänst med kaffestund som uppskattad träff för folk inom rättsväsendet. I Malmö brukar nämndemannaföreningen bjuda på kaffe i början av året och då ingår även ett kyrkobesök. Men anslutningen varierar och chefsrådman Johan Hansson säger till TT att han förstår dem som ifrågasätter den här kopplingen mellan domstol och kyrka. I Helsingborgs tingsrätts samling i Mariakyrkan deltog majoriteten av personalen. Några avstod, bland dem en domare med icke-kristen religion. Lagman Sigurd Heuman ser tingspredikan som en oförarglig tradition.

– Innehållet kan intellektuellt kanske inte tillmätas så stor betydelse. Men det blir en stund av inre samling under värdiga former, säger han.

Johan Pehrson understryker vikten av att domstolarna är neutrala i trosfrågor. Ett omedelbart stopp för tingspredikan står ändå inte överst på hans prioriteringslista om han blir borgerlig justitieminister i höst.

– Men jag kommer att diskutera med lagmännen om hur pass viktig de tycker att den här traditionen är. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons