Annons
Nyheter

Elofsson hoppas på bra avslutning

Tre sjukdagar, tre träningsdagar. Och en spirande optimism. Per Elofsson har en chans kvar i OS att återupprätta sin ställning som skidstjärna.Det blir inte lätt. En klassisk femmil är vad som återstår. Men Elofsson tänker försöka.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2002

- Givetvis vill man vara uppe på pallen, säger Elofsson inför lördagens kraftprov i Soldier Hollow. Efter raden brutet-femma-fyra och efter en förkylning som satte stopp för deltagande i stafetten var Per Elofsson en slagen skidkung. Hur hans form är nu har varken han eller någon annan en aning om. Men han har i alla fall fått tillbaka optimismen. - Jag vilade helt i tre dagar och har tränat tre dagar efter det. I går (onsdag) körde jag riktigt hårt, intervall med Mathias (Fredriksson) och Magnus (Ingesson) för att väcka kroppen. Det kändes bättre än jag hade väntat. - Och jag har inte funderat så mycket. Vi var nere och såg Tre Kronor-Tjeckien och dagarna har gått ganska fort. Jag är inte en person som tittar bakåt. En längre titt i backspegeln skulle dock kunna vara lämplig. Umeås 24-åriga skidstolthet har avverkat sex femmilar under karriären. Den senaste, Holmenkollen i mars förra året, var ett av hans bästa lopp någonsin. Han vann det mest klassiska av alla lopp utanför mästerskapen - och det gick liksom OS-loppet i klassisk stil. - Det var en höjdare, säger han. Form, skidor, allting var perfekt. - Men det är svårt att dra paralleller till loppet på lördag. Det är en annan höjd och en annan banprofil. Och varje enskilt lopp är unikt. Efter smällen på tremilen, som inledde OS, vet Per Elofsson att det kan sluta i väggen om man går ut för hårt i de stenhårda banorna på 1 700-1 800 meters höjd i Soldier Hollow. Då var taktiken att hålla fast vid täten så länge det gick. Den sprack grundligt. Dagen efter hans brutna OS-premiär höll han fast vid att det var rätt att göra så. Vill man ha medalj, så är det bara att hänga på, var hans paroll. Inför femmilen låter det annorlunda. - På en femmil blir det mycket mer taktik. Och på lågland kan man gå på betydligt hårdare än här. Man får räkna med toppar och dalar och man behöver inte gå ut stenmax, uttrycker han sakernas förhållande. - Man måste sikta på att göra sitt eget lopp. Just nu efter sjukdomen har jag inga förväntningar på mig, men de andra kan lika väl krokna. Det är svårt att säga vad jag har för chanser, när man inte vet var gränsen går. Så på lördag är den dubble världsmästaren beredd att försöka göra slut på sin medaljtorka i OS. Storfavoriter som Andrus Veerpalu, esten som var etta på 15 km klassiskt i Soldier Hollow och med särklassigt bästa klassiska sträcktid i stafetten, dubble OS-mästaren Johann Mühlegg och de norska specialisterna med veteranen Erling Jevne i spetsen, ska få sig en match. - När jag var sjuk trodde hade jag inga funderingar på att köra mer i OS, säger Elofsson. Det var nästan så att man ville fara hem. Men det gick väldigt snabbt att hitta rätt igen. Per Elofsson har sällskap av Mathias Fredriksson, Magnus Ingesson och Niklas Jonsson på OS-femmilen. Han får bära det svenska favoritskapet igen. Men är en outsider i sin första OS-femmil.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons