Annons
Nyheter

Fiskestoppets första offer

Det planerade förbudet för torskfiske har fått sina första offer på Österlen.I går varslade Bengtssons Fisk i Simrishamn 20 anställda om uppsägning.Varslet är naturligtvis ett tungt besked för de berörda och deras familjer.
Nyheter • Publicerad 19 november 2002

Men frågan om torskfiskets vara eller icke vara är komplex. Att ? som en del branschintressen hävdat ? fortsätta som ingenting vore ytterligt riskabelt för såväl fisk som fiskare.Knut Jeppson, vd för Bengtssons fisk, förutspådde dramatiska nedskärningar för hans företag om ett fiskestopp skulle genomföras. ?När torskfiskestoppet börjar gälla den första mars kan jag inte stå där med kostnader för all personal?, säger han till YA i dag. För ovanlighetens skull får han medhåll från den fackförening vars medlemmar han precis sagt upp: ?Dessutom är de anställda väl insatta i problemen och inser att företagsledningen inte har något val?, sade Jan Zielinsky, ombud för Livsmedelsarbetareförbundet till YA när han var på plats i Simrishamn igår.Torskfiskestoppet är en politisk eftergift av socialdemokraterna till miljöpartiet. Enligt regeringens egna beräkningar kan det kosta upp emot 700 miljoner kronor att genomföra. Det hindrar inte heller de andra länderna kring innanhavet fortsätta sitt fiske.Samtidigt varnar forskare för att torsken mycket väl kan bli utrotad. Vissa går till och med så långt att de hävdar att den gränsen redan är passerad.Ett ensidigt svenskt fiskesopp skulle då egentligen bara förlänga artens fortbestånd några få år, under förutsättning att de svenska kvoterna förblir orörda.Dock har EU-kommissionen givit vissa signaler att ett fiskestopp, bland annat i Östersjön och på Västkusten, kan bli aktuellt. Det vore den bästa lösningen om frågan kom att avgöras av unionen. Samtliga strandstater runt Östersjön utom Ryssland skulle då kunna enas om en lösning och solidariskt ta kostnaderna för ett stopp.Torskfisket betyder mycket för Simrishamn och dess omgivningar. Det ger arbetstillfällen både ute på havet och i berednings- och förädlingsindustrier på land. Staden är präglad av torsken och har sedan medeltiden en bild av den på sitt stadsvapen. Därför är det viktigt att torsken i Östersjön får vara kvar och ges en chans att kunna fiskas utan att riskera utfiskning.Om det innebär att fisket får försvinna för en tid är det förvisso ett högt pris att betala.Men Östersjön utan torsk att fiska för all framtid är ett än högre.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons