Annons
Nyheter

Fler unga använder droger

Droganvändningen ökar bland ungdomarna i Ystad. Under 2001 polisanmälde Österportskolans personal fem fall av drogrelaterade brott, året innan anmäldes inga fall. Lättillgängliga droger och låga priser gör att missbruket sprids.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2002

- Det finns nog ingen på gymnasiet i dag som kan säga att han eller hon inte känner till någon som tar droger, säger elevrådets ordförande Emma Karlsson, SP2e. Eleverna och skolans personal är överens ? det som många sett främst som ett storstadsproblem har börjat synas även i Ystad. - Skolmiljön har hårdnat. Värst är drogproblematiken. Det kan finnas elever som drogat en längre tid och vi upptäcker det inte. Det är kusligt, säger Greger Håkansson, rektor för rektorsområde 5. Skolan har ingen uttalad policy att polisanmäla elever som missbrukar droger. Det viktigaste är att uppmärksamma problemen och att elevvårdsteamet, med kuratorer och psykologer, kopplas in så fort som möjligt. - Samtidigt är det viktigt att understryka att vi inte är någon utredande eller dömande instans. Handlar det om brott då är det en sak för polisen och inte för skolan. Men varje fall bedöms individuellt och då är hela elevvårdsteamet inkopplat på ärendet, säger Thomas Winqvist, rektor för rektorsområde 2. Under 2001 varnades 15 elever av sammanlagt 1|300 i rektorsområdena 1,2 och 6 för bruk av droger eller alkohol. En varning är en skriftlig underrättelse som skickas hem till elevens föräldrar. - Men innan vi skriver varningar har vi jobbat hårt med att prata eleven till rätta, sett till att han eller hon fått träffa kuratorn och haft täta samtal med rektor och ansvarig lärare, säger Thomas Winqvist. Att tunga droger som heroin och amfetamin är lätta att få tag på och relativt billiga gör att missbruket lättare sprider sig. Lärare och kuratorer har ofta svårt att upptäcka om en elev har ett missbruksproblem. Symptomen är inte alltid så tydliga och en del elever klarar av att upprätthålla fasaden utåt, sköta sina studier och leva som vanligt. - Det är otroligt svårt att upptäcka. Drogmissbruket är också ett problem som skär genom alla samhällsklasser, det gör det ännu svårare att upptäcka, säger Greger Håkansson. Ett sätt att komma åt problemen är att minska anonymiteten på skolan och öka kontakten mellan elever och personal. En förhoppning är att ombyggnaden av Österportskolan till mindre och mer avgränsade enheter ska ge en bättre kontakt mellan lärare och elever. - En dröm jag har är att man ska utse skyddsombud, liknande de gamla ordningsvakterna, i varje klass. Tanken är inte att de ska vara några tjallare, men att de ska vara uppmärksamma och upptäcka ifall någon elev mår dåligt. Jag vill öka elevernas omsorg om varandra, säger Greger Håkansson. - Det är ju eleverna som vet allra mest om det här.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons