Annons
Nyheter

Flickor placeras oftare utom hemmet

Flickor i tonåren med problem av olika slag placeras oftare utanför hemmet av socialtjänsten än pojkar, visar Socialstyrelsens jämställdhetsrapport som lämnades till regeringen på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2004

Tidig sexuell debut ses oftare som ett problem hos flickor än hos pojkar och används som ett argument för att de ska bo någon annanstans än hemma. Under perioden 1994-2002 har ökningen av placeringar utanför hemmet ökat mer bland flickor än bland pojkar, särskilt bland dem som har invandrarbakgrund. Samtidigt blir fler pojkar än flickor anmälda till socialtjänsten och utredda. Socialstyrelsen har för första gången granskat socialtjänsten ur ett jämställdhetsperspektiv. Missbruksvården domineras av kvinnlig personal, trots att de flesta missbrukare är män. Även äldreomsorgen domineras av kvinnlig personal. Äldre kvinnor är, jämfört med män, oftare missnöjda med den vård de får och vill gärna ha mer hjälp. Kvinnor söker oftare vård än vad män gör och kostar därmed mera. Men män får nyare och därmed dyrare läkemedel, enligt rapporten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons