Annons
Nyheter

Föräldrar informerades om droger

Var tredje 15-åring i Ystad har någon gång druckit över 20 centiliter starksprit på en och samma kväll. Och över en tredjedel av tjejerna dricker starksprit en gång i veckan. Killarna är något färre. Den vanligaste inkörsporten till alla droger är feströkning på diskon.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2004

Detta och mycket annat om skolungdomarnas alkohol- och drogvanor fick inbjudna föräldrar veta på ett informationsmöte i går i Norreportskolans matsal. Siffrorna presenterades av Ann-Marie Nilsson, projektledare för absolut förälder, och togs fram i fjor, då elever i nian fick svara anonymt på frågor om droger och alkohol. Många föräldrar hade slutit upp och man kunde höra en knappnål falla under den timmeslånga informationen. Folk log, skakade förvånat på huvudet och såg allmänt överraskade ut. Fältsekreteraren Rickard Magnusson berättade om fenomenet sniffning och dess skadeverkningar, ett drogmissbruk som blivit mer uppmärksammat den senaste tiden. - Det värsta är att berusningen går över på en timme. Därefter kan barnet gå tillbaka till skolan igen, utan att det märks att han eller hon har sniffat, sade han. Sniffning är att inandas gas, nuförtiden främst butangas som finns i tändare. 10-15 inandningar leder till en kraftig berusning som kan orsaka allvarliga skador på både hjärta, hjärna, lungor och lever. 8,5 procent av 15-åringarna säger att de provat på sniffning. - Det känns inte på lukten i andedräkt och kläder. I stället ska man vara uppmärksam på tomma tuber hemma, beteende som sömnlöshet, utslag kring näsa och mun och röda ögonvitor, fortsatte Rickard Magnusson. Andra varningstecken kan vara om ens tonåring plötsligt får nytt umgänge och går på nya fester. - Var vaksam på kompisar och omgivningen, sade Magnusson som även uppmanade föräldrar att gå samman, ringa varandra och hjälpas åt. Samma varningstecken gäller för alkohol och narkotika. Det överlägset största problemet i Ystad och kranskommunerna är spriten. I Ystad dricker tjejerna i snitt 14,5 flaskor starksprit om året. Killarna 9,5 flaskor. Men i två kommuner är siffrorna mer än det dubbla. - Det finns vad vi kallar ett spritbälte över Sjöbo och Tomelilla och tillgängligheten blir allt större, konstaterade Claes-Göran Svensson som informerade om polisens spaningsarbete. Han underströk vikten av tips från föräldrar. - Vi är väldigt beroende av tips, sade han. En förälder undrade om det förekommer försäljning av droger utanför skolorna. - Inte som vi känner till. Men det betyder inte att vi kan utesluta att det förekommer, svarade Claes-Göran Svensson. Cirka 5 procent i Ystad har provat narkotika, vilket ligger klart under rikssnittet. - Det förklarar att vårt brottsförebyggande har hjälpt, sade Ann-Marie Nilsson. Hon kunde även visa på sambandet med ökat alkoholintag och att föräldrarna låter barnen dricka hemma. - Att bara få smaka innebär inte en ökad risk, men att låta barnen dricka ur eget glas och hälla upp själv innebär också att de dricker mer än andra när de är ute, sade hon och uppmanade även föräldrarna att avstå från att köpa ut sprit till sina ungdomar. - Det var intressant information och jag blev väldigt förvånad över siffrorna, sade Christina Björsmark som själv har en son på Norreport.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons